Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.5.2024 13:53
Ministar Konaković razgovarao sa šeficom Misije IOM-a za BIH Laurom Lungarotti

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas, 14. maja 2024. godine,  sa šeficom Misije IOM-a za Bosnu i Hercegovinu Laurom Lungarotti.

Ministar Konaković je u razgovoru naglasio da se u Bosni i Hercegovini nakon usvajanja nove Strategije i Akcionog plana za migracije i azile te Zakona o strancima tokom prošle godine radi na daljem napretku u mnogim oblastima koje se odnose na upravljanje i koordinaciju migracija. Naveo je da je   Bosna i Hercegovina podržala Globalni sporazum za sigurne, uređene i regularne migracije,  a da je osim jake institucionalne podrške potreban  angažman svih sfera društva sve do poslodavaca i udruženja građana. Ministar je rekao da radeći aktivno na projektima koji se tiču održivog razvoja u sinergiji sa međunarodnom zajednicom te svojim aktivnostima koje podržavaju dugoročni razvoj i stabilnost u regionu Ministarstvo vanjskih poslova nastoji dati svoj maksimalan doprinos partnerstvu i saradnji.

Šefica Misije IOM-a za Bosnu i Hercegovinu Laura Lungarotti naglasila je važnost institucinalne podrške i regionalne saradnje sa ciljem pružanja zaštite i humanitarne pomoći migrantima stvaranjem inkluzivnih i jakih zajednica što rješava uzroke nestabilnosti u društvu i gradi sigurne i uređene mreže i puteve koji pozitivno djeluju na razvoj mobilnosti uopšte, a pozitivno se odražava i na razvoj tržišta radne snage i ekonomije.