Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.5.2024 13:32
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa generalom Matthewom Valasom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 14. maja 2024. godine sa generalom Matthewom Valasom, komandantom NATO štaba u Sarajevu. 


Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima s naglaskom na euroatlantske integracije te sigurnosnim izazovima u geostrategijskom kontekstu. Naglašeno je da Bosna i Hercegovina i NATO dijele snažno partnerstvo, s ciljem jačanja i intenziviranja saradnje.

Ministar Konaković je tom prilikom naglasio da je NATO najvažniji sigurnosni partner koji našim građanima garantira mir, sigurnost i ekonomski razvoj. Osvrnuo se potom na rad aktuelnog Vijeća ministara BiH i napredak koji je ostvaren na evropskom putu kao i Odluku Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom naglašavajući da su rješenja u BiH moguća samo ako postoje dijalog, dogovor i kompromis. Ocijenio je izuzetno važnim prisutnost NATO-a u našoj zemlji kao i snažne poruke koje Savez šalje kada je riječ o miru i stabilnosti.

General Valas je poručio da NATO stoji uz BiH te da je opredijeljen da pomogne u izgradnji mira, sigurnosti i prosperiteta u našoj zemlji.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno ubrzati aktivnosti na ispunjavanju preuzetih obaveza, koje se nalaze pred našom zemljom.