Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.5.2024 15:30
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr. sc. Josip Brkić učestvovao na Konferenciji povodom obilježavanja 75. godišnjice od osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva BiH u VE

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvovao je 10. maja 2024. godine u Sarajevu na Konferenciji povodom obilježavanja 75. godišnjice od osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope.

U svom obraćanju zamjenik ministra Brkić istaknuo je da povodom ovih godišnjica imamo priliku podsjetiti se na važnost međunarodne saradnje, poštivanja prava čovjeka, te promovisanja stabilnosti i prosperiteta za sve žitelje u zemlji. Ocijenio je da Bosna i Hercegovina, kao članica Vijeća Evrope, ima odgovornost i privilegiju aktivno učestvovati u promociji ovih vrijednosti.

Podsjetio je i na činjenicu da je Bosna i Hercegovina postala punopravnom članicom Vijeća Evrope 24. aprila 2002. godine. Prijemom u punopravno članstvo Vijeća Evrope, Bosna i Hercegovina je postala dio evropske porodice i obavezala se da će efektivno sarađivati na ispunjenju ciljeva Vijeća Evrope - štititi ljudska prava, parlamentarnu demokratiju i vladavinu prava, razviti sporazume širom kontinenta da bi napravili standard društvenih i pravnih normi država članica, te da će zajedno promovisati svijest o evropskom identitetu zasnovanom na zajedničkim vrijednostima kroz različite kulture. Napomenuo je da je naša zemlja članstvom u Vijeću Evrope preuzela i ključne obaveze kako bi ostala u skladu s standardima Vijeća Evrope i unaprijedila demokratske institucije i vladavinu prava u zemlji.

Konferencija povodom obilježavanja 75. godišnjice od osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope bila je prilika da se naglasi značaj Vijeća Evrope u jačanju i promovisanju demokratskih vrijednosti, ljudskih prava i vladavine prava.