Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.5.2024 16:22
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić održao političke konzultacije s izaslanstvom Republike Armenije

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na političkim konsultacijama između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Armenije koje su danas, 09. maja 2024. godine,  održane u Sarajevu. Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Armenije predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Armenije Paruyr Hovhannisyan.

Teme konsultacija bile su bilateralna saradnja, aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini i reformski procesi, te napredak naše zemlje na putu ka Europskoj uniji.

Zamjenik Brkić je istakao da je Bosna i Hercegovina predana svom putu u EU i nema alternative europskoj integraciji koju vidi kao šansu za stvaranje boljeg socijalnog okruženja, ekonomskog razvoja i političke stabilnosti, ali da istovremeno daje puni značaj svim prijateljskim zemljama u okruženju i svijetu, te tako najpredanije radi na napretku svih segmenata bosanskohercegovačkog društva u cjelini. Razgovarano je o značaju i ulozi Zapadnog Balkana u sferi geografskih, geopolitičkih, ekonomskih, sigurnosnih i ostalih aspekata. 

Bilateralni odnosi dvije zemlje ocijenjeni su kao dobri i prijateljski te je izražena obostrana zainteresiranost za njihovo unapređenje. U tom smislu istaknut je značaj obostrane posvećenosti unapređenju i jačanju svih aspekata saradnje dvije zemlje kako na  političkom tako i na ekonomskom polju, kao i proširenje saradnji na svim nivoima vlasti.

Sagovornici su tokom konsultacija razmijenili informacije o specifičnostima geografskih karakteristika dviju zemalja , geopolitičkim karakteristikama te o istorijskim činjenicama koje određuju i aktuelne političke prilike.

Tokom  konsultacija istaknut  je značaj reformskih procesa i jačanja demokratskih institucija. 

Zajednički je ocijenjeno da mir i stabilnost trebaju biti ključni prioriteti i strateški ciljevi obje zemlje, a da se politički izazovi, bilo da se radi o unutrašnjim državnim pitanjima ili o pitanjima koja se tiču susjednih i ostalih zemalja, trebaju rješavati isključivo konstruktivnim dijalozima. Istaknuti su benefiti uključivanja u regionalne programe koji donose političku stabilnost, ekonomski rast, sigurnost  i garantovana  ljudska prava.