Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.5.2024 13:34
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa državnim ministrom vanjske trgovine UAE Thanijem bin Ahmedom Al Zeyoudijem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 9. maja 2024. godine, na marginama Godišnjeg investicijskog kongresa (AIM Congress 2024) u Abu Dhabiju, sa državnim ministrom vanjske trgovine i dopredsjedavajućim Vijeća za industrijski razvoj Ujedinjenih Arapskih Emirata Thanijem bin Ahmedom Al Zeyoudijem.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata te izrazili očekivanja da će u narednom razdoblju doći do unapređenja ekonomske saradnje na investicijskom i privrednom planu, naročito u oblasti turizma, energetike, infrastrukture i industrije.

Ministar Konaković informirao je sagovornika o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, odluci Evropskog vijeća o otvaranju pregovora za članstvo BiH u EU te provedbi reformi  u našoj zemlji s ciljem kreiranja boljeg poslovnog ambijenta.

Ministar Thani bin Ahmed Al Zeyoudi istaknuo je da postoji veliki interes investitora UAE za nova ulaganja u BiH i regiju Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, naglasio je da je neophodno ubrzati potpisivanje sporazuma između BiH i UAE kojim bi se ohrabrili investitori i unaprijedila ekonomska saradnja. Izrazio je zadovoljstvo što će učestvovati na ovogodišnjem 13. Sarajevo Business Forumu (SBF), međunarodnoj investicijskoj konferenciji koja će se 22. i 23. maja ove godine održati u Sarajevu.

Tokom susreta bilo je riječi i o saradnji koju Bosna i Hercegovina i Ujedinjeni Arapski Emirati ostvaruju na multilateralnom planu, razmjeni mišljenja i stavova o aktuelnim sigurnosnim izazovima te globalnim temama.