Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.5.2024 13:49
Ministar Elmedin Konaković učestvuje na Godišnjem investicijskom kongresu (AIM Congress 2024) u Abu Dhabiju

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvuje od 7. do 9. maja 2024. godine, na poziv državnog ministra vanjske trgovine i dopredsjedavajućeg Vijeća za industrijski razvoj Ujedinjenih Arapskih Emirata Thanija bin Ahmeda Al Zeyoudija, na Godišnjem investicijskom kongresu u Abu Dhabiju.

Ministar Konaković je danas, drugog dana Godišnjeg investicijskog kongresa (AIM Congress 2024), učestvovao na Ministarskom okruglom stolu o ulaganjima pod nazivom “Priprema za privredno usporavanje: skrivene mogućnosti ulaganja”, na kojem su učesnici razmijenili mišljenja o podršci naporima zemalja da održe i prošire otvorene, transparentne i nediskriminirajuće politike za međunarodna ulaganja u kontekstu višestruke globalne krize.

U svom obraćanju ministar Konaković je naglasio zadovoljstvo učešćem na okruglom stolu o ulaganjima s obzirom da je riječ o ključnom trenutku i brojnim izazovima s kojima se suočavamo, kao što su trajni učinci pandemije COVID-19, geopolitičke napetosti te ekonomske nestabilnosti.  Istaknuo je da ovi izazovi, ne samo da su preoblikovali našu percepciju rizika, već su također otkrili nove horizonte za ulaganja. Kada je riječ o potencijalima Bosne i Hercegovine, ministar je naglasio da jedinstveni položaj naše zemlje, u srcu Evrope, omogućava pristupačniji pristup glavnim tržištima, pojačan snažnom infrastrukturom, koja podržava i tradicionalne i moderne industrije. “Naš rastući proizvodni sektor, od automobilskih komponenti do tekstila, predstavlja plodno tlo za ulaganja. Prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, u kombinaciji s našim bogatim kulturnim naslijeđem, nude unosne izglede u turizmu i ugostiteljstvu, područja zrela za inovativna ulaganja koja obećavaju održivi rast”, kazao je ministar. Osvrnuo se u svom izlaganju i na područje tehnologije i inovacija, gdje Bosna i Hercegovina bilježi potencijal za ulagače, koji žele pristupiti područjima kao što su fintech, e-trgovina i pametna tehnološka rješenja. Poručio je da razumijemo važnost podsticanja poslovnog okruženja za privlačenje investicija te da u tu svrhu Bosna i Hercegovina nudi atraktivne investicijske pogodnosti, uključujući porezne olakšice, subvencije i poboljšane regulatorne okvire koji osiguravaju zaštitu i rast direktnih stranih ulaganja. “Nastavljamo se integrisati u evropska i regionalna tržišta, a naše strateške inicijative imaju za cilj privući inostrana ulaganja. Skrivene mogućnosti ulaganja u Bosni i Hercegovini nisu samo područja potencijalnog profita, već su simboli inovacija i razvoja koji mogu dovesti do održivog ekonomskog rasta i regionalne stabilnosti. Pozivamo vas da istražite ove mogućnosti dok krećemo na put zajedničkog prosperiteta i uspješne saradnje”, zaključio je na kraju izlaganja ministar Konaković.

13. izdanje Godišnjeg investicijskog sastanka (AIM Congress 2024) pod nazivom „Prilagodba promjenjivom investicijskom okruženju: iskorištavanje novih potencijala za Globalni ekonomski razvoj” okupilo je ove godine brojne dužnosnike, političare, industrijske lidere, investitore, te predstavnike multinacionalnih i velikih kompanija, startupa, malih i srednjih preduzeća kao i akademske zajednice iz više od 170 zemalja svijeta.