Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.4.2024 21:33
Ministar Konaković susreo se sa delegacijom Grupe prijateljstva Saveznog paralmenta Republike Austrije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se 26. aprila 2024. godine u Sarajevu sa delegacijom Grupe prijateljstva Saveznog parlamenta Republike Austrije.

Ministar je članovima austrijskog Paralmenta poželio srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u Bosni i Hercegovini te zahvalio Republici Austriji na sveukupnoj pomoći i podršci koju je do sada pružila Bosni i Hercegovini na bilateralnom i multilateralnom planu naglasivši  dobre bilateralne odnose između dvije zemlje koje su istorijski i ekonomski tradicionalno povezane. Ministar je naglasio  da između BiH i Austrije nema otvorenih pitanja.  

Tokom sastanka razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Herecgovini nakon što je Europska komisija donijela odluku o otvaranju pristupnih pregovora. Ministar je naglasio da Bosna i Hercegovina geografski i ekonomski svakako i nedvojbeno pripada ujedinjenoj Europi a da i dalje na putu ka članstvu u EU trebamo razumijevanje i dobru volju prijateljskih zemalja imajući u vidu specifičnu situaciju u kojoj se BiH nalazi i opterećenoj i bremenitoj političkoj i ekonomskoj svakodnevici.

Ministar i članovi delegacije Grupe prijateljstva Saveznog paralmenta Republike Austrije razgovarali su o putu koji je još pred političarima Bosne i Hercegovine, o onome što je još neophodno učiniti da bi BiH postala dijelom europske porodice pri čemu je ministar Konaković naglasio da je to put koji nema alternativu, ali je i istovemeno proces koji se ne smije zaustavljati.