Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.4.2024 15:02
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na prvom Mostar Security Forum 2024

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 26. aprila 2024. godine na prvom Mostar Security Forum 2024 u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer i Zagrebačkog sigurnosnog foruma u Mostaru


Zamjenik ministra Brkić učestvovao je na panelu naziva Transatlantic Security Architecure and Southeast Europe s prof. Gordanom Akrapom iz Zagreba, prof. Iztokom Pdgrebarom iz Maribora te prof. Vladom Azinovićem i prof. Adnanom Husićem iz Sarajeva.

Važnost NATO integracija, pitanje kolektivne sigurnosti, modeli jačanja sigurnosnih segmenata i kako odgovoriti na regionalne, europske i globalne sigurnosne izazove bile su neke od tema prvog panela Foruma. Uz konstruktivna izlaganja i produktivnu raspravu na Forumu su usvojeni zaključci kao svojevrsne smjernice za sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini.

Današnji Forum u Mostaru bio je jedinstvena prilika da se u vremenu globalnih i geopolitičkih izazova čuju različita promišljanja kako institucionalno jačati sigurnosni sektor kao temeljni dio stabilnog i funkcionalnog okvira te koji mehanizmi mogu doprinijeti svim izazovima pred kojima se Europa potencijalno nalazi, posebno prostor kojem i Bosna i Hercegovina pripada.

Mostar Security Forum 2024 okupio je političke predstavnike sa svih nivoa vlasti, akademsku zajednicu te europske regionalne eksperte iz sigurnosnih i cyber oblasti.