Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.4.2024 20:09
Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu saradnju Kraljevine Belgije

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH na bilateralnim konsultacijama između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu saradnju Kraljevine Belgije, koje su održane 25. aprila 2024. godine u Sarajevu. Belgijsku delegaciju na konsultacijama je predvodio generalni direktor za bilateralne odnose Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu saradnju ambasador Jeroen Cooreman.

Na konsultacijama je razgovarano o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Kraljevine Belgije, aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, procesu EU integracija i regionalnoj saradnji te multilateralnim pitanjima. Sagovornici su istaknuli važnost održavanja bilateralnog dijaloga i saradnje između BiH i Kraljevine Belgije, posebno u okviru belgijskog predsjedanja Vijećem EU. Razgovaralo se također o temi proširenja i značaju evropskog pristupnog procesa koji ima transformativni karakter za prosperitet država i društava, ekonomske i ukupne reforme.

Zamjenik ministra Brkić je naglasio da su odnosi BiH i Kraljevine Belgije dobri i prijateljski. Istaknuo je da se ove godine obilježava 30. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja. U tom kontekstu je pozdravio odluku o ponovnom otvaranju Ambasade Belgije u Sarajevu što će dodatno ojačati bilateralne veze dviju zemalja. Kada je riječ o evropskim integracijama, zamjenik je izrazio zahvalnost Belgiji što je podržala odluku o otvaranju pregovora između Bosne i Hercegovine i EU, koja ima iznimno značajnu važnost za našu zemlju i nastavak reformskih procesa. Informisao je sagovornike da je u srijedu 24. aprila 2024. godine u Briselu održan prvi uvodni sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Evropske komisije nakon otvaranja pregovora na kojem je bilo riječi o narednim koracima i pojašnjenju pregovaračkog procesa, uoči nadolazeće međuvladine konferencije. Osvrnuo se i na značaj Plana rasta za Zapadni Balkan koji će, prije svega, omogućiti ekonomski napredak zemlje, nova radna mjesta te zadržati mlade u BiH. Naglasio je da je naša zemlja u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Generalni direktor Cooreman istaknuo je važnost provedbe reformi u BiH kao ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Ponovio je spremnost Belgije da nastavi pružati podršku našoj zemlji na putu u EU.

Tokom konsultacija je bilo riječi i o ulozi misije EUFOR ALTHEA, uzajamnim podrškama kandidaturama u međunarodnim organizacijama te unapređenju privredne saradnje.
Sagovornici su pozdravili implementaciju Memoranduma o razumijevanju u diplomatskoj obuci kroz obuku na poslovima EU Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu saradnju Belgije, koja je za predstavnike MVP BiH i DEI BiH realizovana u novembru 2023. godine u Briselu.