Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.4.2024 20:19
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić predvodio delegaciju BiH na prvom uvodnom sastanku nakon otvaranja pristupnih pregovora s BiH

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić predvodio je delegaciju Bosne i Hercegovine na prvom uvodnom sastanku nakon otvaranja pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom koji je održan u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Europske unije, 24. aprila 2024. godine, a na poziv generalnog direktora Direktorata Gert-Jana Koopmana, koji je srdačnom dobrodošlicom i otvorio sastanak. 

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić istakao je kako Bosna i Hercegovina posebno cijeni proaktivan pristup Europske unije, otvaranje pregovora o članstvu s Bosnom i Hercegovinom i usklađenost interesa, što djeluje kao sidro za vanjsku politiku Bosne i Hercegovine.  Napomenuo je da je ovaj sastanak od velike važnosti jer će sveobuhvatno ocrtati nadolazeće obaveze koje će se u budućnosti rješavati zajedničkim radom i zalaganjem, kao i stvaranjem institucionalnog okvira za reformu društva u Bosni i Hercegovini i stvorit još jaču i djelotvorniju podloga za daljnje djelovanje.

Tijekom sastanka napomenuo da je Bosna i Hercegovina uradila mnogo posla, posebno u provedbi reformi i ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, što dokazuje kredibilitet i opredijeljenost Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja.

Zamjenik se referirao na zakone koji su od strane Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine već usvojeni a spadaju među ključne prioritete, od reforme pravosudnog sistema, borbe protiv pranja novca, finansiranja terorizma do fiskalne politike, kao i na Sporazum o statusu s Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu, Frontex. 
Sastanak delegacije Bosne i Hercegovine i predstavnika Europske unije je organizovan s ciljem razgovara i pregleda sljedećih koraka za Bosnu i Hercegovinu i objašnjena pregovaračkog procesa, naročito u smislu pripreme i pregleda pravne stečevine Europske unije.