Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.4.2024 17:39
Ministar Elmedin Konaković učestvuje na ministarskoj konferenciji "Pravda za Ukrajinu"

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković 02. aprila 2024. godine učestvuje  na ministarskoj konferenciji "Pravda za Ukrajinu" koja se održava u Hagu u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske i  Ministarstva pravde i bezbjednosti  Kraljevine Nizozemske.

Ministar Konaković se prisutnima obratio u toku prvog dijela rada ministarske konferencije.
U svom obraćanju istakao je podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica i osudio agresiju naglasivši da Bosna i Hercegovina  od samog početka u potpunosti podržava stavove Europske unije.

„Iz vlastitog iskustva znamo više nego iko koliko je važno osigurati odgovornost za sva kršenja međunarodnog prava počinjena u ili protiv Ukrajine. Ti zločini moraju biti kažnjeni“, izjavio je ministar Konaković.

Ministar Konaković je rekao da BiH pozdravlja osnivanje Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije protiv Ukrajine pri EUROJUST-u, zatim napredak koji je postigla Osnovna skupina u vezi sa uspostavom posebnog suda za istragu i kazneni progon zločina agresije na Ukrajinu, kao i uspostavu Registra štete.

Ministar se osvrnuo i na iskustva na polju saradnje Bosne i Hercegovine sa ICMP-om i njihovim DNK laboratorijama  gdje je bliska  saradnja domaćih i stranih stručnjaka dovela do identifikacije više od 75 % svih prijavljenih nestalih osoba u BiH i izrazio spremnost podijeliti iskustva sa Ukrajinom.

Ministar je pozvao međunarodnu zajednicu na solidarnost sa Ukrajinom, na osiguranje  procesuiranja zločina i poštovanje načela međunarodnog prava.