Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.4.2024 16:24
Ministar Elmedin Konaković razgovarao sa ministricom vanjskih poslova Nizozemske Bruins Slot

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas, 02. aprila 2024. godine učestvuje  na ministarskoj konferenciji "Pravda za Ukrajinu" koja se održava u Hagu u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske  i Ministarstva pravde i bezbjednosti  Kraljevine Nizozemske.

Na marginama konferencije ministar Konaković susreo se sa ministricom vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Hanke Bruins Slot.

Ministar Konaković zahvalio je na podršci Nizozemske pri donošenju odluke o otvaranju pregovora BiH sa EU naglasivši da otvaranje pregovora predstavlja izuzetno snažnu podršku proeuropskim snagama u Bosni i Hercegovini, ali da smo svjesni da je otvaranje pregovora početak puta na kom ćemo se suočavati sa unutrašnjim izazovima kojima se pokušava blokirati europski put, ali da će nadležni u BiH učiniti sve da se ispune potrebni uslovi i reforme  koji su još pred nama.

„Čestitamo  BiH na otvaranju pregovora i cijenimo saradnju sa Bosnom i Hercegovinom u kontekstu eurointegracija  ali isto tako i u sferi sigurnosti i ekonomije. Drago nam je da je vaša vizija o europskoj budućnosti dobila konkretne, osjetne rezultate. Uvjereni smo da je budućnost Bosne i Hercegovine u EU i da će BiH ubrzati reforme i nastaviti krupnim koracima ka punopravnom članstvu“, izjavila je ministrica  Bruins Slot.


Ministar je zahvalio Nizozemskoj na značajnom doprinosu pri implementaciji NATO paketa za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH kao i za ponovno učešće u Misiji ALTHEA u BiH što je potvrda podrške Nizozemske Bosni i Hercegovini i njenom putu ka EU.