Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.3.2024 20:32
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr.sc. Josip Brkić sastao se s Odborom zamjenika stalnih predstavnika NATO-a

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om mr.sc. Josip Brkić sastao se 25. marta 2024. godine u Briselu s Odborom zamjenika stalnih predstavnika NATO-a (NATO DPRC).  

Na početku susreta zamjenik ministra Brkić izrazio je zahvalnost članovima Odbora zamjenika stalnih predstavnika NATO-a na njihovoj predanosti i prilici za razgovor i razmjenu informacija o provedbi aktivnosti u svezi s Programom reformi 2023. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da NATO zadržava fokus na dijalogu s državama kandidatima, unatoč vrlo složenom sigurnosnom trenutku u kojem živimo, te da ostaje snažno predan sigurnosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Izvijestio je, kao predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH, da je na temelju doprinosa prikupljenih od relevantnih institucija Bosne i Hercegovine pripremljen nacrt Programa reformi 2023. Kada je riječ o realizaciji aktivnosti institucija BiH u 2023. godini, Ministarstvo vanjskih poslova BiH pripremilo je Informaciju o provedbi aktivnosti institucija BiH u 2023. godini, koja je dostavljena sjedištu NATO-a u Briselu. Naglasio je da su institucije u Bosni i Hercegovini, u skladu sa svojim nadležnostima, nastavile provoditi aktivnosti, odnosno reformske procese koji su utvrđeni Programom reformi.

Ocijenio je da Informacija o stepenu provedbe u političkom, privrednom, odbrambeno-sigurnosnom, resursnom i pravnom smislu potvrđuje da postoji jak temelj za nastavak saradnje između BiH i NATO-a. Podsjetio je da su integracija u EU i unapređenje odnosa s NATO-om, uz jačanje regionalne saradnje, prioriteti vanjske politike BiH. U svezi s odbrambenom politikom BiH zamjenik Brkić informirao je da je u toku realizacija projekata koji se odnose na modernizaciju naoružanja, opreme i infrastrukture kroz NATO DCBI i EU EPF programe, u skladu s Pregledom odbrane i Planom razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH.

Dodao je da je vrlo važno da se Bosna i Hercegovina spominje u Godišnjem izvještaju NATO-a za 2023. godinu, koje je generalni sekretar objavio 14. marta ove godine. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina i dalje spremna uključiti se u sadržajnu saradnju s NATO-om u širokom spektru sigurnosnih pitanja te najavio da će se u oktobru ove godine u našoj zemlji održati Simpozij NATO Partnerstva 360, koji ima globalni karakter, i na kojem saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije mogu raspravljati o zajedničkim sigurnosnim i drugim izazovima s kojima se suočavaju naša društva.
Kada je riječ o europskom putu naše zemlje, zamjenik ministra Brkić pozdravio je prošlosedmičnu Odluku Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, kao i činjenicu da je Europska komisija prepoznala ostvareni reformski napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na putu ka EU. Izrazio je očekivanje da će Europska komisija raditi na razvoju pregovaračkog okvira – preduvjeta za određivanje datuma prve Međuvladine konferencije. Zaključio je na kraju da je pred nama je izazovan reformski proces, u skladu s kriterijima iz Kopenhagena, ali da ostajemo odlučni da Bosnu i Hercegovinu učinimo punopravnom članicom europske porodice.