Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.3.2024 16:04
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 25. marta 2024. godine u Sarajevu sa potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon, koja boravi u radnoj posjeti našoj zemlji.

Ministar Konaković i ministrica Fajon održali su konferenciju za novinare nakon održanih tête-à-tête sastanka te sastanka delegacija Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije.

Ministar Konaković se na početku press konferencije zahvalio u ime građana Bosne i Hercegovine na svemu što je slovenska ministrica Tanja Fajon uradila od početka njenog mandata koji je povezan sa evropskim putem BiH. Naglasio je da znamo da su pred nama nove obaveze i izrazio nadu da će BiH opravdati očekivanja evropskih zvaničnika koji su otvorili vrata Bosni i Hercegovini.

“Dinamika i brzina kojom ćemo se kretati isključivo je do lidera i političara u Bosni i Hercegovini i ja ih ovom prilikom još jednom pozivam da pruženu priliku iskoristimo, da završimo započete reforme, da one koje su predugo čekali dovedemo u tu finalnu fazu", istaknuo je ministar Konaković. Dodao je kako je na sastanku ponovoljeno da za BiH ne postoji alternativa u ekonomskom smislu osim EU.

“Nemamo alternativu ni za izvoz, investicije, ni kreiranje radnih mjesta. Ne smeta nam što neko gaji tradicionalne, historijske i neke druge veze s drugim zemljama, ali je priča o razvoju ekonomije BiH i prije svega, ostanku ljudi, isključivo vezana za proces integracija u EU. Paralelno se dešava proces razvoja Zapadnog Balkana, integracija našeg tržišta u evropsko i dobijamo priliku za popravljanje dijela koji nam ne ide baš dobro, a to je privlačenje investicija, posebno stranih”, istaknuo je ministar vanjskih poslova BiH. Upozorio je kako će BiH od 2032. godine udvostručiti penzioni fond, koji se i sada ne finansira lako. Poručio je kako ljude u BiH mogu zadržati samo ako im se ponude isti ili slični uslovi koji se nude u zemljama EU. Kada je riječ o odluci o otvaranju pregovora ocijenio je da je zaključak EU odličan za BiH.
“Mogao je biti puno zahtjevniji. Sada trebamo riješiti zakone o sudovima, zaštiti podataka, Frontex, IPA i još neke oblasti, da bi se onda napravio pregovarački okvir”, naglasio je ministar.
Obraćajući se predstavnicima medija, ministrica Fajon je izjavila kako je sretna zbog otvaranja pregovora EU sa BiH.
“Lijepo je doći u grad kada vidite evropske zastave, čujete samo pozitivne priče i ushićenje ljudi u vezi historijskog početka. Jako sam sretna i ponosna da je Slovenija igrala jako bitnu ulogu i pomagala proces, sarađivali smo u postupku i to ćemo raditi i dalje. Otvaranje pregovora je težak postupak i nije bitan samo cilj – članstvo u EU, koliko reforme koje znače poboljšanje života ljudi. Slovenija je velika prijateljica BiH. Drago mi je zbog mlađih generacija da država ide putem hitnih reformi “, naglasila je slovenska ministrica i dodala da će s procesom početka reformi i usklađivanja sa EU, BiH dobiti i finansijska sredstva EU, što će značiti dodatni pogon za ekonomiju. Naglasila je da je BiH uvijek bila i bit će dio Evrope te poručila da je 2030. godina ključna. Dodala je da će Slovenija pomoći BiH u skladu sa svojim mogućnostima. Dodala je da je s ministrom Konakovićem razgovarala o narednim koracima koje BiH mora napraviti te poručila da će novca biti dovoljno sa svakom novom reformom. “Slovenija je veliki prijatelj BiH i ove dvije zemlje imaju tradicionalno dobre odnose”, zaključila je ministrica Fajon te ponovila da je Slovenija pomagala BiH te da će to nastaviti i u budućnosti.
Ministar Konaković je tokom konferencije za novinare uručio zahvalnicu ministrici Fajon, za njen lični doprinos napretku BiH ka članstvu u EU.