Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.3.2024 13:33
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministricom europskih poslova Švedske Jessikom Roswall

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas, 25. marta 2024. godine u Sarajevu sa ministricom europskih poslova Kraljevine Švedske Jessikom Roswall.

Ministar Konaković srdačno je pozdravio ministricu Roswall i delegaciju zaželjevši im dobrodošlicu i zahvalivši se Švedskoj na podršci reformama i procesima integracije  Bosne i Hercegovine. Ministar je čestitao Kraljevini Švedskoj na  punopravnom članstvu u NATO-u.

Ministar Konaković istakao je  da je od ogromnog značaja za Bosnu i Hercegovinu odluka Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora. Naveo je da su uloženi ogromni napori da ispunimo svoje obaveze, da je u kratkom vremenskom periodu  usvojeno šesnaest zakona, urađeni sadržajno najbolji izvještaji o napretku Bosne i Hercegovine na putu prema članstvu u Europskoj uniji, usklađena vanjska politika sa  Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a i da se u  potpunosti usklađujemo s deklaracijama, stajalištima i odlukama EU. Ministar je naveo da ćemo nastaviti provoditi ovu politiku u budućnosti.

Također se osvrnuo i na regionalnu saradnju i održavanje dobrosusjedskih odnosa u okviru proširenja i stabilizaciju ekonomskog ali i sigurnosnog  okruženja u regionu i šire.

Na sastanku je razgovarano i o značaju usklađivanja vizne politike BiH sa viznom politikom EU, izgradnjom boljih uslova za ekonomsku integraciju BiH i regiona, te od kolikog je to značaja za obje zemlje.

Istaknut je značaj zajednice Bosanaca i Hercegovaca koji žive i integrisani su u švedsko društvo.

Ministrica Roswall istakla je kontinuiranu konkretnu pomoć Kraljevine Švedske u narednim koracima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom kako bi svojim iskustvom doprinijela da usvajanje pregovaračkog okvira bude što je moguće kraće i djelotvornije.