Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.3.2024 15:39
Ministar Elmedin Konaković učestvovao na 8. Ekonomskom forumu Bosne i Hercegovine 2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 19. marta 2024. godine na 8. Ekonomskom forumu 2024 pod nazivom „SDGs, EU, WB Reformska agenda 2030 – od konfrontacije do kooperacije”, koji je organizovao Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

U uvodnom obraćanju ministar Konaković je istaknuo važnost ekonomskih tema za BiH. Naveo je da BiH uprkos značajnim potencijalima kojima raspolaže ima uvjerljivo najmanje stranih investicija od svih zemalja u regiji. Istaknuo je da mu je čast biti dijelom 8. Ekonomskog foruma BiH koji na najbolji način dijagnosticira potencijale, šanse, ali i slabosti Bosne i Hercegovine te otvara prostor za narative koji bi političari trebali češće koristiti. Podsjetio je da je ekonomska diplomatija u fokusu rada MVP BiH, te da se kontinuirano radi sa našim DKP-ima kako bi u svijetu promovirali prilike za ulaganja u BiH, podstakli izvoz roba i usluga iz naše države, te privukli turiste u našu zemlju.

 

U kontekstu važnosti evropskih integracija, ministar Konaković je naglasio da se ovih dana po prvi put na pravi način pojavljuju informacije o našem izvozu, uvozu, investicijama u BiH. Dodao je da to tjera političare u BiH da u fokus stave ono što je najvažnije građanima u ovoj zemlji, a to je njihov interes, njihova ljepša budućnost i kreiranje radnih mjesta. Poručio je da bez političke stabilnosti nema ekonomije i da se sve rangira prema tome. Naglasio je da ova zemlja već dugo to nema, te da su zato događaji poput današnjeg Foruma velika šansa da se ova tema nametne u bosanskohercegovačkoj javnosti i natjera sve političare da se bave ozbiljnim temama.

 

„Ulazak naše zemlje u EU otvara nove mogućnosti za investicije, poslovne projekte i transfer tehnologija, što direktno doprinosi ekonomskom rastu i poboljšanju životnog standarda svih građana Bosne i Hercegovine. Stoga je neophodno nastaviti s provedbom reformi i jačanjem institucija kako bismo ispunili standarde i kriterije EU, što će nas u konačnici približiti cilju stabilne, prosperitetne i ujedinjene Bosne i Hercegovine u srcu Evrope“ – naglasio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

 

U fokusu Ekonomskog foruma BiH 2024 je uloga ciljeva samoodrživog razvoja kao transformatora društvenih promjena s posebnom pažnjom na izazove koji se nalaze pred regionom i zemljama u razvoju kakva je Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan.