Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.3.2024 13:04
Ministar Konaković sastao se sa austrijskim ambasadorima iz zemalja regiona

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 15. marta 2024. godine sa grupom ambasadora Republike Austrije iz regiona i visokim dužnosnicima Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije, direktorima, voditeljima  i šefovima odjela zaduženim za Zapadni Balkan, Jugoistočnu Europu, proširenje EU, politiku i sigurnost.

Ministar Konaković zahvalio je Republici Austriji na podršci i pomoći koju je do sada pružila i pruža Bosni i Hercegovini na bilateralnom i multilateralnom planu te istakao značaj koji bi pozitivna odluka Europskog vijeća u martu imala za Bosnu i Hercegovinu, za sve njene državljane, za njenu budućnost, za stvaranje boljeg okruženja, ekonomski razvoj i političku stabilnost. Naglasio je neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine daljnjem jačanju regionalne saradnje i kontinuirane aktivnosti koje slijedi i provodi u svim regionalnim inicijativama smatrajući to nezaobilaznom potrebom ali i vidom podrške integracijskim procesima BiH koji je vode prema članstvu u Europskoj uniji. Naveo je Zapadnobalkansku šestorku (WB6), Berlinski proces, EU strategiju za Dunavski region i sve  ostale inicijative kao izuzetno značajne za daljnji put Bosne i Hercegovine.

Ministar je sa gostima razgovarao o odnosima sa zemljama u regionu, aktivnostima na kojima  političko vodstvo insistira kako bi  se pozitivni rezultati i ostvarili, te o mogućnostima napredovanja u ostvarivanju ključnih prioriteta koje su postavljeni pred Bosnu i Hercegovinu.