Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.3.2024 16:19
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić u Radnoj posjeti Briselu

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip  Brkić održao je 11. marta 2024. godine u Briselu  sastanak sa članovima Radne grupe za Zapadni Balkan (COWEB) i sastao se sa zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara i sigurnosnu politiku NATO-a Javierom Colominom.

Zamjenik Brkić istakao je kako je za Bosnu i Hercegovinu od ogromnog značaja dobiti pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora tokom marta te da su interesi usklađeni, a pozitivna odluka bila bi jasan pokretački institucionalni okvir za dalje reforme i djelovala bi kao jako pokretačko sredstvo za eliminisanje  negativnih unutrašnjih i vanjskih aktera u Bosni i Hercegovini ali i u regionu. Zamjenik Brkić je izrazio nadu da će pozitivna odluka biti i donešena te da će Europsko vijeće u najkraćem roku zakazati i prvu međuvladinu konferenciju sa Bosnom i Hercegovinom.

Snažna podrška nastavku integracije Bosne i Hercegovine u EU stizala je posljednjih sedmica sa sastanaka i kroz razgovore bosanskohercegovačkih i stranih diplomata i državnika, istaknuta je usklađenost vanjske politike sa Zajedničkom vanjskim i sigurnosnom politikom EU, sa deklaracijama, stajalištima i odlukama.

Zamjenik Brkić istakao je kako je prošlog mjeseca Bosna i Hercegovina ispunila još jedan važan uslov na putu ka europskim integracijama službenim otvaranjem pregovora o Sporazumu o statusu s Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu, poznatijom kao FRONTEX. Prošle sedmice usvojen je i Zakon o sukobu interesa u oba Doma Parlamentarne skupštine BiH. Zakon o sudu BiH je u statusu usaglašavanja, dok je Izborni zakon BiH ključna tema i otvoreno političko pitanje čije konačno rješenje takođe mora dobiti svoj konačni epilog kao jedan od prioriteta na europskom putu.

Pored aktivnosti koje provodi Vijeće ministara oko rada na Planu reformi za Plan rasta  koji obuhvata okvir od 2024.- 2027. godine i Program ekonomskih reformi 2024.-2026. godine  Kolegij za EU integracije usvojio je i  Model usvajanja Programa integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, čime je ispunjen jedan od ključnih preduslova  koji je postavljen pred BiH.

Zamjenik Brkić istakao je saradnju i održavanje dobrosusjedskih odnosa u okviru proširenja i stabilizacije i podržavanje Zajedničkog regionalnog tržišta kao prioritete Bosne i Hercegovine.


Tokom sastanka zamjenika Brkića sa zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara i sigurnosnu politiku NATO-a Javierom Colominom istaknuto je kako sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i regiona Zapadnog Balkana ima direktan uticaj na sigurnost Europe u cjelini.

Odnosi Bosne i Hercegovine i NATO saveza su u stalnom razvoju i česte posjete  NATO dužnosnika pokazuju da je BiH prepoznata kao vrijedan partner. Učinjen je značajan napredak u području borbe protiv korupcije, kontrole oružja i vojne opreme. Takođe, ove godine BiH je domaćin NATO simpozija čime se dodatno produbljuje suradnja bh institucija i NATO alijanse.

Zamjenik Brkić i  zamjenik pomoćnika Colomin složili su se kako posjeta glavnog sekretara Stoltenberga u novembru prošle godine i sastanak NAC-a u Sarajevu u februaru ove godine ukazuje na činjenicu da se Bosni i Hercegovini i sigurnosnoj situaciji u regionu i dalje posvećuje pažnja koju zaslužuje.

Službeni ulazak Švedske u NATO alijansu primjer je nastavka politike „otvorenih vrata“ kojim se šalje jedinstvena poruka  važnosti jačanja kolektivne sigurnosti.