Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.3.2024 16:47
Ministar Elmedin Konaković razgovarao sa evropskim komesarom Olivérom Várhelyijem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 7. marta 2024. godine u Briselu sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Olivérom Várhelyijem.

Sagovornici su tokom sastanka razmijenili mišljenja i informacije u svjetlu iščekivanja konačne odluke EU o mogućem otvaranju pregovora s BiH.

Ministar Konaković informirao je sagovornika o evidentnom napretku koji je BiH ostvarila. Naglasio je da se BiH nalazi u samoj završnici tog procesa te da nastavljamo intenzivno raditi kako bismo postigli historijski iskorak na evropskom putu. Istaknuo je da u Briselu ne kriju zadovoljstvo učinjenim napretkom i ispunjenim obavezama BiH te da očekuju da ovaj proces efikasno dovedemo do kraja i završimo priču o Zakonu o Sudu BiH i zaštiti izbornog integriteta. Izrazio je uvjerenje da će institucije EU prepoznati ostvareni napredak i donijeti odluku o otvaranju pregovora što bi nam u narednom razdoblju garantovalo sigurnost i stabilnost, te otvorilo mogućnosti za nove investicije, ekonomski razvoj i zadržavanje mladih ljudi u Bosni i Hercegovini.

Komesar Várhelyi je pozdravio do sada provedene reforme na evropskom putu BiH te izrazio nadu da će naša zemlja nastaviti s ubrzanim reformskim procesom kako bi se ispunili ključni prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije.