Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.3.2024 16:31
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković učestvovao na Godišnjoj konferenciji šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava Mađarske

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 6. marta 2024. godine u Budimpešti, na poziv ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Pétera Szijjártóa, na Godišnjoj konferenciji šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava Mađarske.

Tom prilikom ministar Konaković je istaknuo da mu je čast biti govornikom na ovom važnom diplomatskom skupu te još jednom iskazao zahvalnost Mađarskoj i ministru Szijjártóu, s kojim je u posljednjih nekoliko mjeseci imao brojne susrete, na pomoći i podršci koju pružaju BiH na njenom europskom putu. Potom je govorio o napretku koji je BiH ostvarila uoči izvještaja Europske komisije i odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom u kontekstu globalnih sigurnosnih izazova i ruske agresije na Ukrajinu. Naglasio je da svi u BiH imamo velika očekivanja od Brisela s obzirom na to da je, i prema ocjeni europskih dužnosnika, naša zemlja ostvarila napredak i najbolji izvještaj Europske komisije u historiji, kada je riječ o putu ka EU. Upozorio je da je mnogo vremena izgubljeno proteklih godina jer se ništa nije uradilo. Dodao je da u BiH sada imamo generaciju političara koji su spremni za dijalog i kompromis kako bismo proveli reforme, zaustavili odlazak mladih ljudi iz zemlje te kreirali ozračje za bolji život građana.

Odgovarajući na pitanja učesnika skupa, ministar se posebno osvrnuo na aktuelnu situaciju u vezi s europskim integracijama i naglasio da je riječ o ključnoj fazi ovog procesa, te da intenzivno radimo i ulažemo dodatne napore kako bismo ispunili uslove i nastavili sa započetim reformama. Ocijenio je da je ovo zahtjevan proces u kojem BiH nije u potpunosti uradila domaći zadatak ali nastavljamo s radom, ne tražeći prečice, u nadi da će Europsko vijeće tokom ovog mjeseca prepoznati napredak i donijeti Odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom. U kontekstu proširenja EU uslijed geopolitičkog trenutka, ministar je upozorio na posljedice ukoliko
se taj proces ne nastavi, kako u BiH, tako i regiji. Izrazio je nadu da će u ovom slučaju EU ipak pokazati svojstva liderstva, a ne birokratije. Ocijenio je uspješnim regionalnu saradnju i inicijative, s naglaskom na Berlinski proces. Ukazao je i na važnost ekonomskih procesa i trgovinske razmjene BiH sa EU te na paket podrške EU kojim naša zemlja dobija priliku da svoje tržište značajno integrira u tržište EU.

Godišnja konferencija mađarskih ambasadora je važan skup, koji se održava u formi panel diskusije, koji je Mađarska ponudila kao pomoć svoje diplomatsko-konzularne mreže kada je riječ o lobiranju, zagovaranju i promicanju informacija o napretku BiH na putu ka EU.

Mađarska, kao članica EU, igra važnu ulogu u pružanju podrške naporima Bosne i Hercegovine ka europskim integracijama, nudeći pomoć u procesu pristupanja. Od 1. jula ove godine Mađarska će preuzeti predsjedavanje Vijećem EU, a kao jedan od ciljeva mađarskog predsjedavanja najavljeno je ubrzavanje procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana.