Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
4.3.2024 20:13
Ekonomski dijalog Italija- BiH, obraćanje ministara i potpisivanje sporazuma o ekonomskoj saradnji

U okviru posjete zamjenika premijerke i ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antonia Tajanija  Bosni i Hercegovini u Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori BiH održao se  Ekonomski dijalog: Italija – Bosna i Hercegovina organizovan u saradnji Ministarstva vanjskih poslova BiH, Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH i Agencijom za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih firmi (ICE).

Potpredsjednik Vijeća Ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministar Antonio Tajani  potpisali su  „Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Italije o ekonomskoj saradnji“. Sporazum je zaključen radi uspostavljanja odgovarajućeg pravnog okvira za dalje jačanje ekonomske saradnje u korist obje zemlje te se unapređuju ugovorni odnosi i kreira okvir za institucionalnu saradnju dviju država.

Ekonomski dijalog otvorili su svojim obraćanjima ministar Konaković i ministar Tajani i ministar Košarac.

Ministar Konaković pozdravio je potpisivanje Sporazuma i istakao važnost dosadašnje saradnje te izrazio uvjerenje da će budući zajednički koraci produbiti veze i otvoriti nove horizonte za ekonomski prosperitet obje zemlje u okviru Europske unije i šire. Ministar je istakao da se Ekonomski dijalog Italija – Bosne i Hercegovina odvija u kontekstu naših težnji za pristupanje EU i jedinstvenom europskom tržištu i Bosna i Hercegovina aktivno nastavlja da radi na reformama, jačanju svoje povezanosti i europskim integracijama.

Ministar Tajani govorio je o značaju Balkana za Italiju naglasivši da zemlje Istočnog Balkana jesu zemlje koje pripadaju Europi i da je neupitna potreba da se podrže na njihovom  putu napretka kako u ekonomskom  tako i u administrativnom i svim drugim segmentima u kojima se razvijaju kako bi postale ravnopravne članice europske zajednice.

Ministar Košarac naglasio je značaj intenziviranja ekonomske saradnje za obje strane, iskazao je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem „Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Italije o ekonomskoj saradnji“ te najavio skoro potpisivanje još par sporazuma između dvije zemlje za koje se ubrzano provode aktivnosti na usaglašavanju.

 
Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković u svom obraćanju prisutnima naglasio je da je EU najznačajniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine i učestvuje u ukupnom izvozu sa 72% , a u uvozu sa 67%,   te da je Italija među vodećim vanjskotrgovinskim partnerima unutar EU i jedna od najznačajnijih investitora u BiH. Naveo je da je jačanje saradnje između dviju zemalja moguće jedino sinergijskim pristupom svih ključnih aktera:  privredne zajednice, sistema privrednih komora i nadležnih državnih institucija te da je to i bio cilj današnjeg skupa.

Prisutnima se obratio i ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza, predsjednik Udruženja  italijanskih preduzeća u BiH Giuseppe Franchi, te predstavnici bh. privrede.  Svi su se  složili i izrazili zadovoljstvo organizacijom današnjeg skupa Ekonomski dijalog Italija – Bosna i Hercegovina koji ima za cilj unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje između dvije zemlje.