Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.2.2024 20:52
Bilateralne konsultacije ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić predvodio je delegaciju MVP BiH na bilateralnim konsultacijama ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, koje su održane 09. februara 2024. godine u Sarajevu. Delegaciju MVEP Republike Slovenije na bilateralnim konsultacijama predvodio je državni sekretar Marko Štucin.

Teme konsultacija bile su bilateralna saradnja, politički i ekonomski odnosi, europski i NATO put Bosne i Hercegovine te regionalna saradnja.

Zamjenik ministra Brkić i državni sekretar Štucin saglasili su se da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije dobri, prijateljski i na visokom nivou, te praćeni redovnim političkim dijalozima i razmjenom posjeta.

Zamjenik ministra Brkić izrazio je zahvalnost Republici Sloveniji za podršku na putu ka EU i saradnji s NATO-om, a posebno na zalaganju za otvaranje pregovora za članstvo BiH u EU. Naglasio je da je podrška Republike Slovenije reformskim i integracijskim procesima u BiH kontinuirana i jasno izražena, kao i spremnost za pružanje tehničke pomoći. Ocijenio je da je od iznimne važnosti da Bosna i Hercegovina dobije odluku o početku pregovora o pristupanju te da je od obostranog interesa, i Bosne i Hercegovine i Europske unije, da se što prije prepozna da su naši interesi u potpunosti usklađeni. Naglasio je da BiH očekuje da će Europska komisija prepoznati postignuti napredak u svom skorašnjem izvještaju, te da će preporučiti Europskom vijeću otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, odnosno da će Europsko vijeće donijeti Odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Kada je riječ o regionalnim odnosima, zamjenik je naglasio važnost regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa unutar procesa proširenja i stabilizacije te pristupanja Europskoj uniji. Dodao je da naše aktivno učestvovanje u regionalnim inicijativama, uključujući i Berlinski proces, doprinosi jačanju i ispunjavanju kriterija i standarda za pristupanje EU.

Zamjenik je govoreći o ekonomskim pitanjima istakao da je Slovenija među najvažnijim trgovinskim partnerima Bosne i Hercegovine te politička saradnja i prijateljski odnosi dvije zemlje povoljno utiču i na daljnje širenje obima sveukupne privredne saradnje. 

Tokom konsultacija razmijenjena su mišljenja i o ugovornim odnosima Bosne i Hercegovine i Slovenije, migracijama kao i globalnim sigurnosnim izazovima, s naglaskom na situaciju u regionu.