Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.2.2024 15:49
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić bio domaćin 10. sastanka političkih direktora zemalja zapadnog Balkana (WB6) i EU

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić bio je 7. februara 2024. godine domaćin Desetog sastanka političkih direktora zemalja zapadnog Balkana (WB6) i delegacije Evropske unije, koje je predvodila generalna direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove Evropske unije (EEAS) Angelina Eichhorst.

Nakon održanog sastanka predstavnicima medija su se obratili zamjenik ministra Brkić i generalna direktorica Eichhorst.

Zamjenik ministra je tom prilikom kazao da je riječ o 10. sastanku u strukturiranom formatu dijaloga Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana. Dodao je da je na sastanku razgovarano o mnogim temama, koje su jako važne te da je cilj da se ujednače odnosno harmoniziraju stavovi s EU.

“To su teme koje su za nas važne, a to je usklađivanje s vanjskom, sigurnosnom kao i odbrambenom politikom EU. Zajedno smo razmatrali i pozicije zemalja jugoistoka Evrope i EU spram trećih. Poseban fokus je bio na nastavku ruske agresije na Ukrajinu i kakav je taj uticaj na zemlje regije i Evropu”, istaknuo je zamjenik ministra Brkić te dodao da je razgovarano i o ulozi Kine u regiji te o situaciji na Bliskom istoku, s fokusom na Izrael i Palestinu kao i o zemljama Perzijskog zaljeva. Zamjenik Brkić kazao je potom kako BiH želi slijediti vanjsku i sigurnosnu politiku EU, a ocjena Bruxellesa je kako ona to sada čini u cijelosti, na što je aktuelno rukovodstvo Ministarstva vanjskih poslova BiH izuzetno ponosno.
“Konkretnim djelima trebamo dokazati spremnost na partnerstvo, a time i na integriranje u EU”, kazao je zamjenik.

Izvršna direktorica Eichorst u svom obraćanju predstavnicima medija istaknula je da je prije povratka u Brisel željela otići u kamp Butmir i sastati se sa komandantom EUFOR-a. Naglasila je da je riječ o kratkoj posjeti BiH te da je primarni povod politički dijalog EU koji ima sa šest partnera sa Zapadnog Balkana. Ocijenila je kako su na 10. sastanku političkih direktora zapadnog Balkana i EU razmatrane važne teme u cilju jačanja i intenziviranja dijaloga, prije svega u kontekstu zajedničke politike prema EU i same odbrane. Dodala je kako primjećuje posebnu energiju u radu Ministarstva vanjskih poslova BiH, te da su svi angažirani na ispunjavanju zadaća. Potom je govorila o uslovima koji se očekuju od vlasti u BiH u narednom razdoblju, posebno do marta i sjednice Evropskog vijeća.
“Manje - više jasno je što treba da se uradi i koje su zadaće. Kakav će biti ishod, ja ne mogu reći. Da direktnije odgovorim, reći ću da je vrlo važno početi pregovore s Frontexom, usvojiti zakone o pranju novca, sukobu interesa i sudovima. S pravom sam pomenula i predstojeće izbore. Potrebno je obaviti sve pripreme kako bismo imali adekvatan izborni proces. Svi znaju što se treba uraditi po tom pitanju. Lista zadaća jeste duža, ali posebno smo težište stavili na ova pitanja”, naglasila je generalna direktorica Eichhorst. Objasnila je i zašto je EU odlučila skratiti listu prioriteta koje BiH treba uraditi do marta.

“Moram reći da 14 ključnih prioriteta ostaje trajna kategorija koja će se morati provesti. U ovom datom trenutku sužena je lista na nekih osam. Mi generalno govorimo o periodu od pet sedmica. Budimo realni, što može biti učinjeno u ovom kratkom periodu? Zato smo malo skratili listu. Budimo realni i radimo zajedno da ostvarimo ove rezultate", naglasila je Eichhorst.