Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.2.2024 10:27
Ministar Elmedin Konaković susreo se sa ministrom odbrane Njemačke

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se 07. februara 2024. godine sa ministrom odbrane Savezne Republike Njemačke Borisom Pistoriusom.

Ministar Konaković zahvalio je Saveznoj Republici Njemačkoj na kontinuiranoj podršci koju pruža Bosni i Hercegovini i njenoj europskoj perspektivi. Naglasio je dobru saradnju u području odbrane i podršku reformi sistema odbrane  u Bosni i Hercegovini.

Ministar Konaković je naglasio značaj  današnje posjete kao dijela  diplomatskih aktivnosti koje šalju pozitivne poruke u ovom važnom momentu za Bosnu i Hercegovinu kada se  očekuje odluka Europske komisije o otvaranju pristupnih pregovora. Pozdravio je nastavak sudjelovanja Njemačke u Misiji EUFOR-a i ALTEHE-e jer je to važan znak podrške reformskim i euroatlanskim procesima u Bosni i Hercegovini i regiji. 

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković naglasio je da  bi za Bosnu i Hercegovinu otvaranje pregovora o članstvu u Europskoj uniji značilo započeti proces i krenuti  putem prema Europskoj uniji što bi konkretno bila izuzetno dobra i konstruktivna poruka i Bosni i Hercegovini i regionu da se ide ka atmosferi političkog, sigurnosnog i ekonomskog prosperiteta.

Ministar odbrane Savezne Republike Njemačke Boris  Pistorius je naglasio da će Njemačka nastaviti pružati snažnu podršku Bosni i Hercegovini i njenom odbrambenom sektoru izgradnjom državnih odbrambenih kapaciteta kao značajnog dijela sveukupne sigurnosti i stabilnosti u regionu.