Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.2.2024 21:19
Ministar Konaković učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja ZB i ministara vanjskih poslova grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“ u Rimu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je, na poziv ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonija Tajanija, 05. februara 2024. godine na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i ministara vanjskih poslova grupe “Prijatelji Zapadnog Balkana” u Rimu.

Na Ministarskom sastanku se razgovaralo o predstojećim zadacima u 2024. godini koji se odnose na integraciju regiona Zapadnog Balkana u EU, te jačanju koordiniranog pristupa nad prioritetnim pitanjima. Uz ministre vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, sastanku je prisustvovalo i sedam zemalja članica Europske unije koje čine grupu „Prijatelji Zapadnog Balkana“, a to su: Italija, Austrija, Češka, Hrvatska, Slovačka, Grčka i Slovenija.

U okviru prve sesije Ministarskog sastanka pod nazivom  „Zajednički rad na ubrzanju procesa europskih integracija zemalja Zapadnog Balkana“, ministar Konaković je u svom obraćanju istakao da je status kandidata koji je Bosna i Hercegovina dobila u decembru  2022. godine donio novi optimizam i pozitivnu energiju u našu zemlju. „S ponosom mogu reći da smo u Vijeću ministara, nakon više od decenije zastoja na putu EU integracija, uspjeli napraviti teške unutrašnje kompromise, od kojih mnogi nisu politički popularni“, kazao je ministar Konaković, i dodao: „U tom smislu, razumijem da proširenje nije popularno, posebno u godini europskih izbora, ali lideri EU moraju biti upravo to – lideri, gledati nekoliko koraka unaprijed, vidjeti političke posljedice i sigurnosne rizike neotvaranja pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.“ Istakavši opredijeljenost Bosne i Hercegovine da slijedi put koji će je u konačnici dovesti do punopravne članice Europske unije, izrazio je nadu da će EU donijeti ispravnu odluku na predstojećem sastanku Europskog vijeća u martu ove godine što će omogućiti otvaranje pristupnih pregovora. „Imajući u vidu s jedne strane ogroman pozitivan uticaj koji bi to imalo na Bosnu i Hercegovinu, politički, ekonomski i na naše društvo, a s druge strane, potrebu da se održi pozitivan zamah, vjerujem da nam je zajednički interes da ubrzano integriramo Bosnu i Hercegovinu i region u EU“, zaključio je ministar Konaković.

Na drugoj sesiji pod nazivom "Rast i integracija: doprinos privatnog sektora", ministar Konaković je govorio o značaju dublje ekonomske integracije Zapadnog Balkana i EU, čime bi se poboljšao životni standard u regionu koji je svjedok velikih migracija stanovništva u europske zemlje u potrazi za boljim prilikama. Ohrabrujućom je ocijenio najavu usvajanja novog Plana rasta za Zapadni Balkan od strane Europske komisije, koji bi pomogao rast ekonomija zemalja regiona i približio ih jedinstvenom tržištu EU-a. Pritom se osvrnuo na važnost Zajedničkog regionalnog tržišta, u okviru Berlinskog procesa, kao snažnog instrumenta ne samo za bržu integraciju u jedinstveno tržište, već i za ubrzanje nacionalnog i regionalnog ekonomskog rasta. Ministar je na kraju rekao da Bosna i Hercegovina podržava ideju daljnjeg ekonomskog usklađivanja Zapadnog Balkana, kroz zajedničko regionalno tržište, sa jedinstvenim tržištem EU.