Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.11.2023 15:57
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić učestvovao na NATO Partnerskom simpoziju 360 u Madridu

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvovao je 16. novembra 2023. godine u Madridu na NATO Partnerskom simpoziju 360 pod nazivom „Bolje razumjeti, brže se prilagoditi, zajedno spriječiti”.

Zamjenik ministra Brkić obratio se učesnicima u sklopu završnih riječi Simpozija. Izrazio je zadovoljstvo učešćem na ovom važnom događaju, koji će zasigurno unaprijediti i ojačati saradnju NATO saveznika i partnerskih zemalja. Ocijenio je da je u ovom složenom sigurnosnom trenutku, u kojem živimo, i izazovima s kojima se susrećemo, Simpozij bio platforma za razmjenu mišljenja, ideja i iskustava te je omogućio definisanje područja za unapređenje saradnje. Istaknuo je da euroatlantski prostor nije u miru jer je ruska agresija na Ukrajinu potaknula NATO da intenziviše svoj rad u cilju mira i sigurnosti. Dodao je da je situacija na Bliskom istoku od 7. oktobra promijenila, ne samo putanju palestinsko-izraelskog sukoba, već i dinamiku cijelog Bliskog istoka, što dodatno utiče na regionalni i globalni poredak. Izrazio je zadovoljstvo da NATO zadržava fokus na dijalogu s državama kandidatima i da je snažno predan sigurnom okruženju i široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu. „Bosna i Hercegovina podržava i spremna je doprinijeti kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti u evropskoj regiji, kako bi se smanjile okolnosti koje ugrožavaju mir. Regija zahtijeva stalnu pažnju i predanost Saveza i međunarodne zajednice u borbi protiv sigurnosnih izazova”, istaknuo je zamjenik Brkić.
Na kraju svog obraćanja zamjenik ministra Brkić kazao je da će BiH sljedeće godine biti domaćin Partnerskog simpozija, na kojem će se raspravljati o globalnoj i regionalnoj političkoj i sigurnosnoj dinamici te kako promijenjeni sigurnosni i geopolitički kontekst utiče na naše zemlje. Zaključio je da će organizacija i održavanje Simpozija biti prilika da se dodatno ojača saradnja BiH s NATO-om.

Na marginama skupa u Madridu, zamjenik Brkić se sastao s zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javierom Colominom. Na sastanku je razgovarano o saradnji BiH i Sjevernoatlantskog saveza, evropskom putu BiH, aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, s naglaskom na reformske procese te globalnim sigurnosnim izazovima. Zamjenik Brkić izvijestio je sagovornika da je prošlog mjeseca održana konstitutivna sjednica Komisije za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine, na kojoj je zaključeno da se krene u izradu Programa reformi 2023, u skladu do sada utvrđenoj metodologiji. Naglasio je da su prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine saradnja Bosne i Hercegovine i NATO-a, kao i integracija u EU, uz razvoj dobrosusjedskih odnosa i jačanje regionalne saradnje. Pozdravio je odluku NATO-a da razvije novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB) za Bosnu i Hercegovinu, odobren u februaru, te izrazio zadovoljstvo saradnjom i aktivnostima Saveza koji predstavljaju pokazatelj da nas je NATO prepoznao kao vrijednog partnera.