Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.11.2023 20:35
Ministar Elmedin Konaković učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU i Zapadnog Balkana u Briselu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je danas, 13. novembra 2023. godine, na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i zemalja Zapadnog Balkana u okviru sjednice Vijeća za vanjske poslove (FAC) u Briselu.

Na sastanku je istaknuto kako je cilj Evropske unije da pojača angažman na području Zapadnog Balkana s naglaskom na zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku u kontekstu geopolitičkih izazova u evropskom susjedstvu i na Bliskom istoku. Bilo je riječi i o nedavno objavljenom izvještaju o napretku zemalja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji. Evropski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi se tom prilikom osvrnuo na evropski put zemalja Zapadnog Balkana i obaveze koje su pred njima kako bi se ubrzao proces integracija. Kada je riječ o BiH, pozdravio je učinjeni napredak, u skladu sa objavljenim izvještajem.

Ministar Konaković je u svom obraćanju naglasio da će BiH, ohrabrena pozitivnim aspektima izvještaja o proširenju, nastaviti marljivo raditi na provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije kako bi olakšala početak pregovora i integraciju u EU. Ocijenio je da predstojeći sastanak Evropskog vijeća, u decembru, predstavlja priliku za EU da ispuni svoja obećanja i zadrži kredibilitet procesa proširenja u regiji Zapadnog Balkana. Pozvao je države članice EU da shvate važnost, učinak i posljedice odluke koju trebaju donijeti kada je riječ o BiH i njenom evropskom putu. Istaknuo je da su jačanje naših veza i unapređenje saradnje u sigurnosnim područjima, izuzetno važni u ovom trenutku kada svjedočimo razdoblju neizvjesnosti zbog značajnih geopolitičkih pomaka. Ponovio je da je BiH predana usklađivanju vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te da je ovogodišnji postotak usklađenosti 100 %. Osvrnuo se i na značaj regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa u okviru procesa proširenja, stabilizacije i pridruživanja.

Tokom posjete Briselu ministar Konaković učestvovao je na sastanku koji su sa ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana organizovali ministri zemalja grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“, koju čine Italija, Austrija, Hrvatska, Grčka, Češka, Slovačka i Slovenija.  Na sastanku se razgovaralo o proširenju EU na Zapadni Balkan do 2030 te kako zadržati Zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU Agende. Ministar Konaković je na sastanku pozdravio usvajanje novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je usvojila Evropska komisija, kako bi se ubrzao reformski put i proces proširenja te jačao ekonomski rast. Naglasio je da Bosna i Hercegovina pruža nepokolebljivu podršku daljnjem ekonomskom približavanju Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, kroz proces proširenja Unije, jer je to na obostranu korist, kako za zemlje regije, tako i za EU. Istaknuo je da BiH pozdravlja inicijativu grupe prijatelja da se pojača saradnja u različitim politikama EU, te da smo već spremni da se angažiramo još više kada je riječ o području vanjske i sigurnosne politike EU.