Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.11.2023 21:04
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao na Konferenciji Aspen instituta o Zapadnom Balkanu u Berlinu

Na poziv njemačkog Aspen instituta zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 07.i 08. novembra 2023. godine na godišnjoj Konferenciji za Zapadni Balkan u Berlinu.

Na dvodnevnom okupljanju radne grupe, razgovaralo se o preporukama za predstojeću Konferenciju za Zapadni Balkan pod nazivom „Digitalizacija i demokratizacija“. Također, teme Konferencije odnosile su se na razmatranje aktuelne situacije u procesu EU integracija kao i daljnjih koraka koje je nužno poduzeti od strane zemalja Zapadnog Balkana, ali i institucija EU kako bi integracijski procesi bili što uspješniji.

Zamjenik ministra Brkić kao govornik učestvovao je na panelu „Budućnost Zapadnog Balkana 2043“ te uz predstavnike zemalja Zapadnog Balkana i na dijelu Konferencije pod nazivom „Digitalna transformacija i njene zamke: kibernetička sigurnost, govor mržnje i dezinformacije na Zapadnom Balkanu”. Informirao je prisutne da je Bosna  i Hercegovina početkom oktobra bila domaćin digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana koji će doprinijeti ubrzanom razvoju digitalne transformacije i približavanju procesima koji su već uslijedili u zemljama članicama EU. Kroz transformaciju digitalnog svijeta, jačaju se aspekti demokratskih procesa koji doprinose značajnom smanjenju svih negativnih aspekata, od govora mržnje, cyber prijetnji i sličnih pojava, koje se pojavljuju danas kako u Bosni i Hercegovini, tako i u zemljama regiona, istakao je zamjenik Brkić.

Konferencija je okupila predstavnike zemalja Zapadnog Balkana, predstavnike Evropske unije, njemačke vlade i Bundestaga, kao i renomirane stručnjake i eksperte iz raznih oblasti.

Tokom boravka u Berlinu zamjenik Brkić se sastao i sa direktorom Odjela za jugoistočnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Nielsom von Redeckerom. Istaknuti su izvanredni odnosi dvije zemlje, kao i važna uloga Savezne Republike Njemačke na evropskom putu BiH. Zamjenik Brkić upoznao je sagovornika o reformskim procesima Bosne i Hercegovine u ispunjavanju 14 prioriteta Evropske komisije te istakao da Bosna i Hercegovina nastavlja predano raditi i sarađivati sa ključnim institucijama EU i državama članicama u svim strateškim oblastima.