Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.11.2023 11:56
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković u posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 5. do 7. novembra 2023. godine.

Ministar Konaković se danas, 6. novembra 2023. godine, sastao sa državnom ministricom za međunarodnu saradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata Reem Al Hashimi sa kojom je, u duhu jačanja bilateralnih odnosa i postojeće saradnje između dvije države, potpisao Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o uzajamnom izuzeću od zahtjeva za ulaznu vizu.

Potpisivanjem Memoranduma državljani Bosne i Hercegovine koji su nocioci diplomatskog, službenog i običnog pasoša, s rokom važenja ne kraćim od šest mjeseci, izuzeti su od obaveze pribavljanja viza za putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate. Svaka strana potpisnica Memoranduma dozvoljava drugoj strani potpisnici ulazak, izlazak i tranzit kroz teritoriju druge strane bez ulazne vize i bez naknade. Memorandum stupa na snagu 30 dana nakon potpisivanja.

Ministar Konaković je tom prilikom istakao kako potpisivanje ovog Memoranduma predstavlja historijski događaj koji otvara put unaprjeđenju međusobnog razumijevanja, razvoju turizma, kulturnoj razmjeni i ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Emirata. Izrazio je spremnost za buduću saradnju dvije države ispunjenu zajedničkim prosperitetom i prijateljstvom.

Tokom boravka u Emiratima, ministar Konaković će se također sastati sa državnim ministrom za vanjsku trgovinu UAE Thanijem bin Ahmed Al Zeyoudijem.