Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.5.2023 12:52
MVP i DEI organizovali 8. Forum EU strategije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i godišnji sastanak Vijeća Jadransko-jonske inicijative (JJI) na nivou ministara vanjskih poslova

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine od 23. do 25. maja 2023. godine organizovali su 8. Forum EU strategije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i godišnji sastanak Vijeća Jadransko-jonske inicijative (JJI) na nivou ministara vanjskih poslova, kao završni događaj jednogodišnjeg predsjedavanja BiH JJI/EUSAIR.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković istaknuo je u svom obraćanju na otvaranju Foruma da je bez obzira na sve poteškoće Bosna i Hercegovina tokom predsjedavanja Jadransko-jonskom inicijativom u fokus stavila proces proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana te izrazio zadovoljstvo jer su zemlje regije posvećene tom cilju kao i novim pristupom EU prema proširenju. Ocijenio je da proširenje treba imati istu važnost za EU kao i za zemlje Zapadnog Balkana. Naglasio je da je skup u Sarajevu prilika da se razmjene viđenja situacije u regiji, istaknuvši da je BiH predsjedavala JJI u veoma izazovnim vremenima.

Nakon uvodnih obraćanja održan je panel na kojem su učestvovali ministri i zvaničnici zemalja Jadransko-jonske regije, a potom je upriličen i ministarski sastanak. Ministar Konaković podsjetio je na kraju skupa da je BiH tokom protekle godine uspješno predsjedavala Jadransko-jonskom inicijativom (JJI).

„Kao rezultat jednogodišnjeg rada usvojena je Sarajevska deklaracija kao produkt procesa koji su se dešavali pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine”, izjavio je ministar i naglasio značaj dijaloga i komunikacije među državama regije. Ponovio je potrebu političke stabilnosti u regiji Zapadnog Balkana koja je najvažnija za ekonomski razvoj jer samo se tako mogu poboljšati uslovi života građana. „Kroz razgovore unutar Jadransko-jonsku regije dobili smo još bolje lobiste u onima koji su već članice Evropske unije, pa su ministri vanjskih poslova Hrvatske, Grčke, Slovenije i Italije sa razumijevanjem pratili sve što mi zagovaramo. Zbog agresije na Ukrajinu, u trenutku kada se za Bosnu i Hercegovinu i zemlje Zapadnog Balkana otvara novi momentum i kada se pojavljuje parola ubrzanog procesa integracija, govori se o tome kako ćemo, ne baš skraćenim putem, ali ubrzanom dinamikom, ostvariti svoj put prema EU”, rekao je ministar Konaković te još jednom naglasio važnost regionalne saradnje.

Bosna i Hercegovina završila je jednogodišnje predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom (JJI) i EU strategijom za tu regiju (EUSAIR) koje je preuzela od Albanije prošle godine. U Zemaljskom muzeju sinoć je upriličena svečanost primopredaje predsjedavanja Strategijom Evropske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) i Jadransko-jonskom inicijativom (JJI), kojom je Hrvatska od BiH preuzela jednogodišnje predsjedavanje kojoj su prisustvovali ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.
Jadransko-jonska inicijativa je osnovana 2000. godine s ciljem podsticanja razvoja, jačanja sigurnosti i intenziviranja saradnje između zemalja regije te ubrzanja integracijskih procesa u Evropi. U inicijativi učestvuje 10 zemalja. Pored Bosne i Hercegovine, članice su i: Albanija, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, San Marino, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija.
EUSAIR, jedna od četiri EU makroregionalne strategije, predstavlja instrument jačanja regionalne saradnje u cilju podsticanja rasta, održivog razvoja te približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.