Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.5.2023 21:19
Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić-Radman vodili su danas, 24.maja 2023. godine, delegacije dva ministarstva na bilateralnim konsultacijama.


Razgovarano je o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, aktuelnoj političkoj situaciji u ove dvije zemlje ali i u regiji. Naglašena je obostrana potreba i želja za održivom otvorenom komunikacijom dvije susjedne zemlje što je svakako jedan od uslova za održavanje i izgradnju stabilnosti i prosperiteta za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evropskim integracijama. Zaključeno je da treba nastaviti intenzivnu saradnju na daljnjem angažmanu oko realizovanja i potpisivanja aktuelnih sporazuma i protokola između dvije države kao i intenzivirati saradnju kroz pogodnost koju kao susjedne zemlje imaju Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska,  kao zemlja članica i zemlja kandidat za članstvo u Europskoj uniji.
Još jednom je istaknuta važnost robne razmjene kao i prekogranične saradnje ali i saradnje kroz sve bilateralne segmente što uz institucionalni nastavak reformskih procesa šalje pozitivnu političku  poruku Evropi na putu za koji se Bosna i Hercegovina opredijelila.