Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.5.2023 16:04
Zamjenik ministra Brkić učestvovao na inauguracijskoj konferenciji za medije NATO sjedišta u Sarajevu

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 24.maja 2023. godine inauguracijskoj  konferenciji za medije NATO sjedišta u Sarajevu o saradnji NATO-a i Bosne i Hercegovine.

Konferenciju su otvorili brigadna generalica NATO sjedišta u Sarajevu Pamela McGaha; zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić; ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Reinertsen ispred Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini kao kontakt tačke za NATO u BiH; ambasador SR Njemačke u Bosni i Hercegovini dr. Thomas Fitschen i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Julian Reillley.

Tokom obraćanja učesnika  naglasak je stavljen na prednosti partnerstva koje Bosna i Hercegovina ima sa Savezom, prije svega očuvanje sigurnosti i stabilnosti, pomoć u razvoju i kontinuiranom profesionalnom napredovanju  i modernizaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ali i drugim područjima nevojnog karaktera kao što su projekat Nauka za mir i sigurnost (Science for Peace) koji uključuje mnoga područja saradnje, te pomoć u vrijeme pandemije COVID-19 kada je NATO donirao medicinsku opremu našoj zemlji, uključujući i respiratore. 

Na konferenciji je istaknuto i da je politika otvorenih vrata NATO-a veoma važna za Bosnu i Hercegovinu, a nastavak saradnje je bitan sve do trenutka kada se stvore uslovi unutar Bosne i Hercegovine za članstvo u NATO-u.