Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.5.2023 15:33
Ministar Konaković susreo se sa direktorom Ureda za Jadransku regiju i Balkan MVP-a Italije Andreaom Casconeom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se 23. maja 2023. godine sa direktorom Ureda za Jadransku regiju i Balkan Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Andreaom Casconeom.

Direktor Andrea Cascone istakao je dobre odnose dvije zemlje  te ponovio podršku koju Italija pruža Bosni i Hercegovini u njenim nastojanjima da napreduje na putu prema Europskoj uniji. Istakao je podršku Italije reformskim procesima i značaj institucionalne integracije u Bosni i Hercegovini jer je to veoma značajan uslov  za napredak prema partnerskom odnosu sa EU.

Ministar Konaković je razgovarao sa  direktorom Casconeom o promjenama u vođenju unutrašnje i vanjske politike u Bosni i Hercegovini nakon prošlih  izbora i nastojanjima kojima se trasira put konkretnim promjenama u zemlji i regionu,  sa željom da se intenzivira dijalog i doprinese bržem i boljem razvoju Bosne i Hercegovine u cjelini. Ekonomske reforme istakao je kao  neophodne i kao jedan od instrumenata kojim će građanima Bosne i Hercegovine biti jasnije i vidljivije pokazane i dostupne pozitivne promjene a koje bi dovele do ukupne stabilizacije u zemlji.  Naveo je i potrebu za intenzivnijem razvoju infrastrukture, projektima i razvojnim studijama kojima bi se Bosna i Hercegovina u cjelini uskladila sa standardima EU.

Ministar Konaković izrazio je i saučešće i solidarnost Republici Italiji zbog poginulih i povrijeđenih  stanovnika regije Emilia Romagna,  stradalih usljed obilnih kiša i poplava, kao i žaljenje radi pričinjene štete.