Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.5.2023 21:21
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković učestvovao na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u Briselu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 22. maja 2023. godine, na poziv Visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella, na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU (FAC) u Briselu.
 
Ministar Konaković se tom prilikom obratio prisutnim tokom sastanka, a potom je učestvovao u neformalnoj razmjeni mišljenja ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana i ministara vanjskih poslova EU o saradnji u području vanjske i sigurnosne politike.
 
Na početku svog obraćanja ministar Konaković je izrazio zahvalnost institucijama EU za podršku koju pružaju Bosni i Hercegovini na put ka EU. Naglasio je da je historijska odluka o dodjeli kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU donesena u decembru prošle godine bila poticaj novoizabranim vlastima Bosne i Hercegovine da izrade program reformi koji će omogućiti ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Izvijestio je da je za nešto više od 100 dana rada Vijeće ministara BiH usvojilo važne odluke, nacrte zakona, strateške dokumente i prijedloge koji se odnose na naš evropski put. Dodao je da je ove sedmice, s ciljem ubrzanja evropskih integracija, održan prvi sastanak Političkog foruma na visokom nivou s evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo Olivérom Várhelyijem. Potom je naveo kako očekuje da ispunjavanjem bitnih preduslova i provedbom predviđenih reformi BiH do kraja godine krene s novom fazom, odnosno otvaranjem pregovora o pristupanju EU. U nastavku obraćanja ministar se osvrnuo na geopolitički trenutak, s naglaskom na proširenje EU i rusku agresiju na Ukrajinu te probleme koje dijele zemlje regije. Upozorio je na fenomen odljeva mozgova i odlaska mladih iz zemalja Zapadnog Balkana. Poručio je da će Bosna i Hercegovina i dalje biti konstruktivan partner susjedima, predana promicanju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, kao i jačanju regionalne saradnje i izgradnji povjerenja u regiji.
 
Na marginama sastanka Vijeća za vanjske poslove EU ministar Konaković se sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Irske Micheálom Martinom. Sagovornici su razgovarali o intenziviranju saradnje između dviju država i evropskim integracijama. Ministar Konaković se zahvalio irskom ministru na značajnoj podršci koju Republika Irska kontinuirano daje Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, posebno kada je riječ o dobivanju kandidatskog statusa za članstvo u EU.