Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.5.2023 14:44
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ambasadorom Republike Irske za BiH Adrianom Farrellom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 19. maja 2023. godine sa ambasadorom Republike Irske za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Ljubljani Adrianom Farrellom.

Ministar Konaković je, naglašavajući dobre i prijateljske odnose dvije zemlje, izrazio zahvalnost na podršci koju je Irska pružila Bosni i Hercegovini, posebno kada je riječ o dobivanju kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU. Informisao je sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, posebno se osvrnuvši na učinkovitost rada Vijeća ministara BiH. Istaknuo je da je Vijeće ministara do sada učinilo značajne iskorake te da će nastaviti s reformskim procesom, prije svega kada je riječ o provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. S obzirom na evropske integracije, ocijenio je da pred BiH stoje brojni izazovi, posebno kada je riječ o reformama u području ekonomije i zaštiti domaće proizvodnje.

Ambasador Farrell je naglasio da će Irska nastaviti podržavati integracijski proces Bosne i Hercegovine kao i provedbu reformi na putu ka EU. U tom smislu ponovio je da je Irska spremna svojim znanjem i iskustvom pomoći BiH na evropskom putu.

Sagovornici su naglasili značaj unapređenja političkog dijaloga dvije zemlje kao i razmjene posjeta na visokom nivou.

Na sastanku se razgovaralo i o ugovornim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Irske, privrednoj saradnji, viznom režimu, migracijama te značaju dijaspore, kada je riječ o ulaganjima i promociji potencijala BiH.