Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.5.2023 13:58
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastao se sa rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH Ingrid Macdonald

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u petak, 19. maja 2023. godine sa rezidentnom koordinatoricom UN-a u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald.

Razgovaralo se o partnerskim aktivnostima Ujedinjenih nacija sa Bosnom i Hercegovinom, sa fokusom na realizaciju Agende za održivi razvoj do 2030. godine.
S tim u vezi, rezidentna koordinatorica UN-a Ingrid Macdonald je podsjetila na pismo generalnog sekretara UN-a upućeno prošlog mjeseca šefovima država i vlada u kojem je pozvao na snažniju posvećenost, solidarnost i transformativno djelovanje kako bi se ostvarili glavni ciljevi Agende 2030 na okončanju siromaštva, smanjenja nejednakosti i zaštiti životne sredine. Istakla je da je, u tom pogledu, planiran i Samit o ciljevima održivog razvoja 18. i 19. septembra 2023. godine, tokom sedmice na visokom nivou Generale skupštine UN-a. Samit predstavlja važnu platformu državama članicama da predstave svoje obaveze za ubrzanje realizacije Ciljeva održivog razvoja.

Macdonald je također informisala ministra Konakovića o djelovanju Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara UN-a, za koji se Bosna i Hercegovina kvalifikovala prošle godine, a putem kojeg BiH ima mogućnost korištenja sredstava za oblast obrazovanja, zdravstva, kulture i okoliša. Time se, kako je navela, Bosni i Hercegovini osiguravaju dodatna ulaganja u izgradnju mira, u skladu sa Okvirom saradnje UN-a na održivom razvoju (UNSDCF), što uključuje i mogućnost za članstvo u Komisiji za izgradnju mira.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o ovogodišnjem obilježavanju 75. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i održavanju konferencije na temu ljudskih prava 20. i 21. juna 2023. godine.

Ministar Konaković je istakao da Bosna i Hercegovina podržava nastavak angažmana i aktivnosti UN-a na očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti, unaprjeđenju i zaštiti ljudskih prava, postizanju održivog razvoja, uključujući provedbu Agende 2030 za održivi razvoj.
Podsjetio je da Bosna i Hercegovina aktivno doprinosi mirovnim misijama UN-a, jednoj od najvidljivijih komponenti UN-a, aktivnim učešćem u četiri mirovne misije UN-a: u Južnom Sudanu, na Kipru, u Kongu i u Maliju.

Tokom susreta, iskazana je obostrana spremnost za nastavak partnerskih aktivnosti između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih naroda.