Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.5.2023 14:55
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković na otvaranju 12. Sarajevo Business Foruma

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković obratio se 17. maja 2023. godine na otvaranju 12. Međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum (SBF) 2023.

U svom obraćanju ministar Konaković je naglasio da SBF 12 godina zaredom okuplja ljude iz različitih sektora i zemalja koji dijele znanja i iskustva, te stvaraju nove poslovne veze. Poručio je da naša zemlje može da bude most između Istoka i Zapada. “Neka Bosna i Hercegovina bude most između Istoka i Zapada. Naš primarni put i fokus vode prema Briselu, kao konačnoj destinaciji, i a vidimo konačno našu zemlju kao članicu Evropske unije. Veliki broj naših prijatelja je i na Istoku koji imaju senzibilitet prema Bosni i Hercegovini i vide je kao zemlju u koju mogu dolaziti, uživati i investirati što nam je jako važno”, rekao je ministar. Istaknuo je da je Sarajevo Business Forum veoma dobra prilika za promociju ekonomskih kapaciteta.

“Ovaj poslovni forum je jedan od ključnih događaja u ekonomskom kalendaru Bosne i Hercegovine. Lijepo je vidjeti ovdje učesnike iz mnogih zemalja. Vaša podrška je ključna za kreiranje pozitivne poslovne klime. Uzajamna podrška i pristup međunarodnim resursima su od velikog značaja za jačanje naših kapaciteta”, naglasio je Konaković i dodao da s ciljem kreiranja konkurentnog i održivog poslovnog okruženja svakodnevno ulažemo velike napore u provedbu strukturnih reformi, jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije, te nastojimo uspostaviti partnerski odnos s privatnim sektorom.

Naglasio je da su vlasti posvećene poboljšanju obrazovanja i stručnog osposobljavanja, kako bi osigurale da radna snaga u našoj zemlji bude spremna za zahtjeve modernog tržišta rada.
Također je ocijenio da Bosna i Hercegovina ima značajan potencijal u mnogim ekonomskim oblastima, a posebno u sektorima turizma i industrijske proizvodnje.

“Naša zemlja je bogata kulturnom baštinom i historijom. Naši gradovi privlače posjetioce iz čitavog svijeta. Posvećeni smo i inovacijama, a ulaganje u poduzetništvo je ključni element za kreiranje novih radnih mjesta”, kazao je ministar Konaković u obraćanju te se osvrnuo na značaj jačanja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa. Na kraju je poručio da samo svi zajedno možemo izgraditi još prosperitetnije ekonomije.

Sarajevo Business Forum (SBF) je međunarodna investicijsko-poslovna konferencija koja se od 2010. godine pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine održava u glavnom gradu BiH. I ove godine okupila je najutjecajnije poslovne i političke lidere iz regije i svijeta sa ciljem predstavljanja poslovnih i investicijskih mogućnosti u Bosni i Hercegovini.