Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.5.2023 16:39
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr.sc. Josip Brkić sastao se s državnim sekretarom za evropske poslove MVP Republike Portugal Tiagom Antunesom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 12. maja 2023. godine s državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Portugal Tiagom Antunesom.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim evropskim i međunarodnim pitanjima, s naglaskom na evropske integracije BiH, proširenje EU, reformske procese te sigurnosne izazove uslijed ruske agresije na Ukrajinu.

Zamjenik ministra Brkić informisao je sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Izrazio je zahvalnost za kontinuisani fokus Evropske unije na Zapadni Balkan jer je evropska integracija ove regije danas ključna, više nego ikad, za stabilnu i sigurnu evropsku budućnost u trenutku kada se suočavamo s novim globalnim izazovima. Istaknuo je da je sasvim jasno da Bosna i Hercegovina nakon sticanja statusa kandidata za članstvo u EU mora nastaviti s ubrzanim procesom integracija i reformskim procesima. Naglasio je da je rad Vijeća ministara BiH u prvih 100 dana rada najbolji pokazatelj da želimo napredovati i ubrzati put u Evropsku uniju ispunjavajući 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Kao razlog optimizmu naveo je da je jučer Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo niz odluka koje su vrlo važne, a tiču se zakonskih projekata, odluka i prioriteta koji se odnose na evropski put Bosne i Hercegovine. Izrazio je nadu da će idući izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine biti pozitivan kako bi naša zemlja, prije izbora za Evropski parlament iduće godine, mogla krenuti s novom fazom, pregovora, u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Kada je riječ o usklađenosti vanjske politike Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije, zamjenik Brkić je ovom prilikom istaknuo kako je od početka ove godine postotak usklađenosti stopostotan.

Kao predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH, zamjenik je informisao i o aktivnostima saradnje Bosne i Hercegovine s NATO-om, naglašavajući da naša zemlja ostaje opredijeljena za intenziviranje saradnje i partnerstva.

Državni sekretar Portugala istaknuo je da je Evropska unija u više navrata ponovila svoju opredijelјenost za nastavak proširenja EU. Pozdravio je napredak Bosne i Hercegovine i aktivnosti na putu pristupa Evropskoj uniji te dodao kako Portugal podržava napore zemalja regije da provedu potrebne reforme u procesu evropskih integracija. Dodao je da je riječ o izazovnom procesu, kako za Evropsku uniju, tako i za zemlje Zapadnog Balkana.

Na sastanku se razgovaralo i o situaciji u regiji s aspekta ilegalnih migracija te misiji EUFOR-Althea u Bosni i Hercegovini koja svojim prisustvom doprinosi miru i stabilnosti.