Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.5.2023 13:30
Ministar Elmedin Konaković razgovarao sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojanom Urumovom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 10. maja 2023. godine sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojanom Urumovom.

Tom prilikom je razgovarano o aktivnostima i projektima Vijeća Evrope u našoj zemlji, kao i mogućnostima i načinima za unapređenje saradnje između Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope.

Ministar Konaković naglasio je veliki značaj koji naša zemlja pridaje saradnji sa Vijećem Evrope te izrazio zahvalnost na podršci i pomoći kada je riječ o putu BiH u EU i reformskim procesima u oblastima ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

Šefica Ureda Vijeća Evrope Urumova izvijestila je ministra Konakovića o aktivnostima Ureda Vijeća Evrope, s naglaskom na provedbu projekata u sklopu Akcijskog plana za BiH. Izrazila je nadu da će BiH u narednom razdoblju imenovati svoje predstavnike u tijela Vijeća Evrope kao i okončati proceduru za izbor kandidata za sudiju Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Sagovornici su se tokom razgovora posebno osvrnuli na značaj implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci kao i drugih presuda, kako bi se što prije otklonila diskriminacija u izbornom procesu BiH.