Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.4.2023 14:38
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastao se sa ambasadorom Kraljevine Holandije Janom Hendrikom Antoonom Waltmansom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 17. aprila 2023. godine sa ambasadorom Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Janom Hendrikom Antoonom Waltmansom.

Na sastanku je bilo riječi o bilateralnim odnosima, reformskim procesima, aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Potvrđeno je da Bosna i Hercegovina i Holandija imaju dobre bilateralne odnose i saradnju te da su obje zemlje opredijeljene njihovom unaprjeđenju i jačanju. 

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost Kraljevini Holandiji na podršci i pomoći Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu, posebno na podršci u dodjeljivanju statusa zemlje kandidata. Naglasio je važnost nastavka holandske podrške reformskim procesima u BiH u cilju približavanja Europskoj uniji. Upoznao je sagovornika sa aktuelnom unutrašnjopolitičkom situacijom u našoj zemlji, realiziranim aktivnostima Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nakon što je preuzeo dužnost ministra vanjskih poslova, kao i sa dinamikom reformskog procesa.

Ambasador Waltmans je kazao kako je Holandija blizak partner naše zemlje i želi da se Bosna i Hercegovina pridruži Europskoj uniji. Kao zemlja koja podržava europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, smatra veoma bitnim provedbu reformskih procesa. Konstatirajući da je u BiH ostvaren mali pomak kada su u pitanju reforme, istakao je da političari moraju učiniti više za svoje građane. “Važna su nam djela a ne obećanja”, kazao je ambasador. Podsjetio je da Holandija, iako mala zemlja, učestvuje sa svojim kontingentom u misiji EUFOR-Althea i podržava nastavak jačanja misije.

Tokom razgovora obostrano je ukazano na važnost usklađivanja stavova Bosne i Hercegovine sa stavovima Europske unije, naročito kada je riječ o deklaracijama i mjerama EU.  

U cilju unaprjeđenja bilateralnih odnosa dvije zemlje, naglašena je važnost razmjene posjeta na visokom nivou u narednom periodu.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o turističkim potencijalima naše zemlje, kao i o ugovornoj regulativi između dvije zemlje.