Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.4.2023 13:17
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ambasadorom Kraljevine Norveške Olavom Reinertsenom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 17. aprila 2023. godine sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Olavom Reinertsenom.

U fokusu razgovora ministra Konakovića i ambasadora Reinertsena bili su bilateralni odnosi BiH i Kraljevine Norveške, politička situacija u našoj zemlji, reformski procesi s naglaskom na euroatlantske integracije te sigurnosni izazovi u geostrategijskom kontekstu.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost na podršci Norveške integracijskim i reformskim procesima u BiH. Informisao je sagovornika o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i naglasio važnost ispunjavanja reformi i ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji bi značili napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Ambasador Reinertsen ponovio je da Kraljevina Norveška poštuje teritorijalni integritet, suverenitet, multietničnost kao i euroatlantski put BiH. S obzirom na to da je od početka ove godine Ambasada Norveške u Sarajevu preuzela ulogu ambasade za NATO-ov kontakt s BiH, ambasador je istaknuo značaj te pozicije, posebno u kontekstu sigurnosnih izazova uslijed rata u Ukrajini. Osvrnuvši se na podršku i Paket pomoći koji je NATO odobrio s ciljem jačanja odbrambeno-sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine, ambasador Reinertsen je naglasio značaj provedbe reformi naše zemlje na putu u EU i NATO.

Sagovornici su složili kako je važno intenzivirati aktivnosti na realizaciji svih projekata saradnje sa Sjevernoatlantskim savezom.

Tokom susreta obostrano je iskazana spremnost za razmjenu posjeta na visokom nivou dužnosnika Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške.