Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.4.2023 19:26
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastao se sa premijerom i predsjednikom Republike Bugarske Galabom Donevim i Rumenom Radevim

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u nastavku svoje zvanične posjete Republici Bugarskoj sastao se 12. aprila 2023. godine sa premijerom Republike Bugarske Galabom Donevim i bugarskim predsjednikom Rumenom Radevim.

Premijer Galab čestitao je ministru Konakoviću preuzimanje dužnosti, te je pozdravio kandidatski status koji je naša država nedavno dobila. Iskazao je spremnost za saradnju, te pružanje svake vrste asistencije prilikom ispunjavanja četrnaest prioriteta za pristupanje Evropskoj uniji. Galab je prezentovao važne investicione projekte Republike Bugarske uz nadanje da će u skoroj budućnosti Bosna i Hercegovina i Bugarska sarađivati na tom nivou. Naglasio je i da su u finalnoj fazi pripreme dva sporazuma između Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine, te je najavio skoro potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti mladih i sporta, te Sporazuma o saradnji u oblasti turizma.

Ministar Konaković je kazao kako Bosna i Hercegovina traži partnere za realizaciju važnih investicionih projekata i da Republiku Bugarsku vidi kako jednog od njih. Dodao je da je Bosna i Hercegovina u postratnom periodu bila zemlja koja je je trebala pomoć, a da je sada zemlja koja nudi šanse za ulaganja i prilike za partnerstva. Pozvao je na Sarajevo Biznis Forum kao i Međunarodni sajam privrede u Mostaru u mjesecu maju.

Predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev istakao je na samom početku sastanka da je nova dinamika u vanjskoj politici prepoznata u međunarodnim krugovima, te da je Bosna i Hercegovina, kao tema razgovora vraćena u fokus. Dodao je da je upravo zbog toga ovo bitan trenutak za našu državu koji se ne smije propustiti.

Istakao je nekoliko oblasti u kojima vidi šansu za unaprjeđenje saradnje naše dvije zemlje, između ostalog, turizam, energija, ali i oblast vojne obuke i vojnog obrazovanja u čemu već imaju ranija iskustva sa određenim zemljama.

Ministar Konaković je rekao da mu je čast što ima priliku sastati se sa predsjednikom Radevim, te da je sastanak zapravo potvrda naših prijateljskih odnosa. Zahvalio se na činjenici da je fokus na države Zapadnog Balkana vraćen upravo za vrijeme predsjedavanja Republike Bugarske Evropskom unijom, kao i politici proširenja Evropske unije koju Republika Bugarska zastupa. 

U svjetlu razgovora o velikom broju mogućnosti za unaprjeđenje odnosa ministar Konaković je i na ovom sastanku iskoristio priliku da uputi poziv na Sarajevo Biznis Forum i Međunarodni sajam privrede u Mostaru ističući upravo važnost takvih susreta za razvoj poslovne saradnje naše dvije zemlje.