Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.4.2023 15:30
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u službenoj posjeti Republici Bugarskoj

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u službenoj posjeti Republici Bugarskoj gdje se danas, 12. aprila 2023. godine, sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Nikolayem Milkovim, a nakon tête-à-tête sastanka i sastanka dviju delegacija upriličena je konferencija za novinare.

Ministar vanjskih poslova Bugarske Milkov izrazio je zadovoljstvo posjetom delegacije Bosne i Hercegovine na čelu sa ministrom Konakovićem.

Milkov je kazao da Republika Bugarska ima četiri prioriteta u odnosu na Bosnu i Hercegovinu - prvi je njihova nedvojbena podrška evropskom putu naše države uz vrlo jasno zastupanje politike proširenja Evropske unije, zatim osiguranje stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, potom unaprijeđenje međusobnih bilateralnih odnosa, razvijanje političkog dijaloga, međusobne robne razmjene, saradnje unutar različitih oblasti kao što su turizam, energija, infrastruktura, te četvrti prioritet - pitanje ugovorno-pravnih odnosa Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Ministar Konaković se zahvalio na pozivu za posjetu ističući odmah na početku činjenicu da je Republika Bugarska prva koja je podržala nezavisnost Bosne i Hercegovine, te tako ostala zapisana u knjigama naše svijetle historije kao veliki prijatelj države.

Pozdravio je spremnost i prijedloge za konkretnu saradnju dvije zemlje, te slijedom toga uputio poziv za učešće na Sarajevo Biznis Forumu i Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji će se održati u maju mjesecu.

Konaković je istakao važnost redovnog održavanja bilateralnih konsultacija koje, između ostalog, daju mogućnost razmjene korisnih iskustava Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

U nastavku dana ministar Konaković će se sastati i sa bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom i predsjednikom Vlade Republike Bugarske Galabom Donevim.
 
U znak poštovanja, delegacija Republike Bugarske upriličila je radnu večeru-iftar u Glavnom muftijstvu Republike Bugarske gdje je, zajedno sa ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Nikolayem Milkovim i članovima diplomatskog kora akreditiranim u Bugarskoj, prisustvovao i glavni muftija Mustafa Hadzhi.