Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.4.2023 15:40
Ministar Konaković sastao se sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdullahom bin Zayedom Al Nahyanom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 7. aprila 2023. godine u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdullahom bin Zayedom  Al Nahyanom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

U fokusu razgovora bili su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, unaprjeđenje sveobuhvatne bilateralne i ekonomske saradnje dvije zemlje, kao i predstavljanje mogućnosti za investiranje u Bosnu i Hercegovinu.

Ministar Konaković je poželio srdačnu dobrodošlicu ministru Al Nahyanu i delegaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata, istakavši da su odnosi dvije zemlje vrlo dobri i nisu opterećeni otvorenim pitanjima, ali da ima prostora da se saradnja osnaži, posebno u ekonomskom sektoru. Iskazao je zahvalnost Vladi Ujedinjenih Arapskih Emirata na dosadašnjoj pomoći i podršci, a posebno na donaciji medicinske opreme u vrijeme pandemije koronavirusa, kao i na podršci i pomoći za učešće naše zemlje na svjetskoj izložbi „EXPO“ održanoj u UAE od oktobra 2021. do marta 2022. godine.

Ministar Konaković je istakao da ekonomski i trgovinski odnosi nisu značajnije razvijeni te izrazio naša očekivanja da će u narednom periodu doći do konkretne saradnje na privrednom i investicijskom planu, naročito u oblasti turizma, transportnog sistema, infrastrukture, energetskih projekata, prehrambene industrije, namjenske industrije i sl. U tom kontekstu, ocijenio je da je potrebno uložiti dodatne napore na formaliziranju inicijativa, programa i projekata. Ministar Konaković je pozdravio intenziviranje odnosa u oblasti turizma nakon ukidanja viza za državljane UAE  pri ulasku u BiH i otvaranja direktnih avio linija između dvije zemlje  S tim u vezi, iskazao je interes da UAE razmotre mogućnost uvođenja recipročne mjere o ukidanju viznog režima, odnosno pojednostavljenju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora ministar Konaković je informisao sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, sa akcentom na reformske procese i proces formiranja vlasti. Naglasio je čvrstu opredjeljenost Bosne i Hercegovine da nastavi ispunjavati uslove na svom putu članstva u EU čime će postati privlačnija za potencijalne strane investitore i trgovinske partnere.

U nastavku je razgovarano o potrebi intenziviranja rada na zaključivanju međudržavnih sporazuma  u različitim oblastima za koja su okončane pregovaračke i formalno-pravne procedure ili su u procesu usklađivanja. Obostrano je iskazana spremnost za što skorije potpisivanje Sporazuma o ekonomskoj, trgovinskoj i tehničkoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ministar Al Nahyan je kazao kako njegova posjeta predstavlja novi početak u odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Potvrdio je da postoji velika zainteresiranost investitora iz UAE za ulaganja u BiH ukazavši, među ostalim, na tri ključna sektora za saradnju dvije zemlje, i to: energetika, prehrambena industrija i zdravstvo. Kada je riječ o sporazumima, iskazao je poseban interes za što skorije potpisivanje međudržavnog Sporazuma o zaštiti i unaprjeđenju investicija.

Sagovornici su tokom susreta također istakli dobru međusobnu saradnju u pogledu razmjene podrški u kandidaturama za pozicije u međunarodnim i regionalnim organizacijama.
Razmijenjena su i mišljenja u pogledu Sarajevo Business Foruma koji će se održati od 18. do 19. maja og. S tim u vezi, ministar Al Nahyan je ukazao na mogućnost učešća ministra trgovine Ujedinjenih Arapskih Emirata na predstojećem Forumu. 

Obostrano je iskazano uvjerenje da će se ukupni odnosi između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata nastaviti razvijati na obostranu korist dviju zemalja.