Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.4.2023 19:21
Ministar Konaković se sastao sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Tajanijem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 03. aprila 2023. godine sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonijem Tajanijem na marginama sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Rimu.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost za talijansku pomoć i podršku BiH na njenom evropskom putu, osvrnuvši se posebno na značaj zajedničke posjete ministra Tajanija i austrijskog ministra vanjskih poslova Schallenberga našoj zemlji prošlog mjeseca. Naglasio je da provedba reformskog procesa, a prije svega ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, ostaje u fokusu rada Vijeća ministara BiH u narednom razdoblju. Dodao je da je za uspješan nastavak reformskog procesa važno završiti proces uspostave vlasti na svim nivoima. Informisao je sagovornika o procesu ratifikacije sporazuma potpisanih u okviru Berlinskog procesa iz novembra prošle godine te naglasio da regionalna saradnja ostaje vitalan i nezamjenjiv faktor na putu BiH ka EU.


Ministar Tajani je istaknuo da Italija želi unaprijediti saradnju sa BiH, posebno kada je riječ o evropskom putu. Izrazio je nadu da će BiH ubrzati svoj put ka EU, nakon što joj je prije četiri mjeseca odobren status kandidata za članstvo. Ukazao je na važnost jačanja ekonomskih odnosa između dvije zemlje s obzirom na to da je Italija jedan od najznačajnijih partnera BiH u okviru privredne saradnje i vanjske trgovine.

Sagovornici su tokom susreta razmijenili informacije i mišljenja o ugovornom regulisanju odnosa dvije zemlje, migracijama, sigurnosnim izazovima uslijed ruske agresije na Ukrajinu i drugim aktuelnim temama.