Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.3.2023 13:44
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastao se sa sekretarom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Abubacarrom M. Tambadouom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 20. marta 2023. godine sa sekretarom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Abubacarrom M. Tambadouom.

Povod sastanka bilo je zatvaranje Ureda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Sarajevu.

Sekretar Abubacarr Tambodou je istakao da je, u ime generalnog sekretara UN-a, došao lično obavijestiti ministra Konakovića da se Ured Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Sarajevu zatvara 31. marta 2023. godine. Istovremeno je naglasio da će se, uprkos zatvaranju terenskog Ureda u Sarajevu, sve dosadašnje aktivnosti i podrška Mehanizma Bosni i Hercegovini, uključujući pružanje zaštite za svjedoke, nastaviti u skladu sa Statutom Mehanizma, s tim da će se ubuduće komunikacija obavljati direktno preko Ureda u Hagu. Dodao je da će Ured tužioca nastaviti sa svojim aktivnostima u regionu, kao i saradnju sa međunarodnim i regionalnim organizacijama i domaćim partnerima u našoj zemlji. Zahvalio je vlastima u BiH na dasadašnjoj dobroj saradnji, istakavši da će Mehanizam i dalje biti prisutan u BiH, uprkos fizičkom zatvaranju Ureda u Sarajevu. Posebno je istakao važnost da Mehanizam i njegovo osoblje nastave uživati prava, privilegije i imunitete te, u tom pogledu, zamolio za što skoriju povratnu informaciju nadležnih u BiH.

Ministar Konaković zahvalio se na posvećenosti Mehanizma pitanjima procesuiranja ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini i iskazao spremnost Bosne i Hercegovine za nastavak saradnje sa Mehanizmom.

Sagovornici su ukratko razmijenili mišljenja i o unutrašnjo-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.