Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.3.2023 15:07
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se sa ministrima Italije i Austrije Tajanijem i Schallenbergom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je u petak, 10. marta 2023. godine, u Sarajevu zajednički sastanak sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antoniom Tajanijem i ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom.

Nakon sastanka, na konferenciji za novinare su se obratili ministri Konaković, Tajani i Schallenberg.

Ministar Konaković se zahvalio ministrima Italije i Austrije na posjeti. „Smatram ovu posjetu jako važnom i zbog činjenice da su danas predstavnici prijateljskih zemalja, koje čine puno za BiH na našem evropskom putu, u zvaničnoj posjeti našoj domovini te zbog činjenice da se BiH ponovo vraća u fokus i da nam ponovo dolaze važni gosti. Moj dojam je da su nas predugo zaobilazili. I još jednom želim naglasiti činjenicu da BiH ima momentum koji mora iskoristiti, posebno u ovoj kalendarskoj godini. Fokus na BiH je vraćen, na žalost, zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zbog činjenice da se cijela evropska porodica, uključujući i druge velike međunarodne sile, okreću procesima u BiH i zbog opasnosti da se i ovaj dio Balkana opet ne aktivira u smislu nekih loših dešavanja koja ovdje nisu ništa novo”, rekao je ministar.
Naglasio je i važnost EU puta za BiH, te ukazao na zadatke koji našu zemlju očekuju na tom izazovu.  “Nadam se i brzom usvajanju budžeta, možda već na sjednici Vijeća ministara i kasnije u parlamentima, pa da onda krenemo i formalno u ispunjavanje 14 prioriteta i drugih, koji bi značili naš napredak ka evropskom putu. Bitna je kalendarska godina pred nama, jer će se izvještaj o BiH usvajati u Evropskom parlamentu, mislim u oktobru ove godine. Radi se priprema eventualnog progresa naše zemlje i nadamo se da će isporučiti neke ispunjene prioritete. Zahvalio bih se Austriji i Italiji u lobiranju da BiH dobije kandidatski status, koji nije zasluga političara, već je to situacija u Ukrajini. Razgovarali smo i o ekonomskim temama i biznis forumu u Italiji. Jako nam puno znači dolazak prijatelja u BiH i drago nam je da se vraćamo na mapu interesa”, kazao je ministar vanjskih poslova BiH.
Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonio Tajani istaknuo je da Italija želi ojačati saradnju sa BiH kako bi nastavila put ka punopravnom članstvu BiH u EU te da očekuje jaču saradnju sa institucijama BiH u narednom periodu. Izrazio je spremnost za pomoć BiH, korak po korak, jer je Zapadni Balkan prioritet EU. Dodao je da je u tom cilju predložio pokretanje poslovnog foruma BiH i Italije, što bi ojačalo saradnju i otvorilo nova radna mjesta. “Spremni samo da jače sarađujemo o problemu ilegalnih migracija kao i Austriji. Italija pomaže BiH da unapređuje organizovano upravljanje granicama”, rekao je ministar Tajani.
Ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg istaknuo je da je ovo bitna posjeta BiH u ovom trenutku, nakon što je naša zemlja dobila kandidatski status. Naglasio je da Evropska unija nije učinila dovoljno za BiH u proteklih 20 godina te da su Austrija i Italija bile angažovane, ali neke zemlje nisu. Izrazio je uvjerenje da su evropske integracije najbolje rješenje za ove probleme. Dodao je da je previše vremena izgubljeno te da BiH sada mora ispuniti 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK i na tom putu će Austrija pomoći našoj zemlji.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Konaković je naglasio da će BiH pratiti vanjsku politiku Evropske unije, kao što je odnos i prema ruskoj agresiji na Ukrajinu te unapređenju saradnje na pitanju ilegalnih migracija i trgovine ljudima, što predstavlja veliki problem, kako za zemlje EU, tako i za BiH.