Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.3.2023 15:36
Zamjenik ministra Josip Brkić sastao se sa stalnim predstavnikom Finske pri OSCE-u ambasadorom Vesa Hakkinenom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 07. marta 2023. godine sa stalnim predstavnikom Finske pri OSCE-u ambasadorom Vesa Hakkinenom.

Zamjenik Brkić pozdravio je finsko predsjedanje OSCE-om, zahvalio se u ime Bosne i Hercegovine i istaknuo predanost Finske promociji  mira i stabilnosti u Europi. Takođe se osvrnuo na važnost i pozitivnost odluke Finske u kontekstu Mediteranskog partnerstva jer je ta platforma jedinstvena, izuzetno važna i vrijedna za saradnju. Zamjenik Brkić još jednom je podcrtao uvjerenje da je multilateralna saradnja najbolji način rješavanja zajedničkih izazova i da se više nego ikada trebamo oslanjati na multilateralni sistem, a da je Bosna i Hercegovina spremna raditi zajedno sa svim zemljama sudionicama na afirmaciji principa OSCE-a.

Istakao je važnost 50. godišnjice Helsinškog dogovora koji je postao istorijski dokument o predanosti saradnji umjesto sukobima i dodao da pozitivnu atmosferu obilježavanja važne godišnjice treba iskoristiti za ponovno osnaživanje principa  pregovaranja i afirmaciju  osnovnih normi i načela OSCE-a.

Zamjenik ministra Josip Brkić informisao  je gosta o brzom formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini nakon izbora iz oktobra  2022. godine, što  je svakako izraz spremnosti da se u Bosni i Hercegovini intenzivnije slijede savremena načela civilnog društva, razvoj demokratije, ljudskih prava, zaštite okoline i svakako pronalaženje mirnih rješenja kriza. Tako je Bosna i Hercegovina, koja se itekako još uvijek bolno sjeća gubitaka koje je u prošlosti imala, dala  podršku  Ukrajini i njenom narodu te  stala uz humanost i predanost vrijednostima i načelima civilizovanog društva.

Zamjenik Brkić čestitao je ambasadoru ratificiranje Odluke o članstvu u NATO-u u Parlamentu Finske te naglasio kako Bosna i Hercegovina nastavlja slijediti put prema „otvorenim vratima NATO-a“ jer je to ne samo vojno već i politički i ekonomski izuzetno važno pitanje.

Ambasador  Vesa Hakkinen zahvalio je zamjeniku Brkiću na informacijama te potvrdio želju Finske da aktivno djeluje u pozitivnim multilateralnim procesima koje OSCE svojim radom i aktivnostima ostvaruje.