Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.1.2023 13:15
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković boravi u službenoj bilateralnoj posjeti Republici Turskoj

Ministrica Turković je na tet- a- tet sastanku razgovarala sa Mevlutom Cavusogluom, ministrom vanjskih poslova Republike Turske, nakon čega je održan susret delegacija dva ministarstva. Na konferenciji za novinare nakon susreta u Ankari, ministrica Turković je izrazila zadovoljstvo što je gost ministra Cavusoglua, dokazanog prijatelja Bosne i Hercegovine.

- Bosna i Hercegovina je mala zemlja hrabrih ljudi, koja posebno cijeni prijateljsku i partnersku podršku koju joj nesebično ukazuje turski narod, pod liderstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Jačanje Turske, njene globalne i geopolitičke uloge, kao i njen ekonomski, tehnološki i svaki drugi napredak, nas raduje, navela je ministrica Turković.

Tokom sastanka posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomskih odnosa te realizaciji započetih projekata, uključujući i izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd.
- U 2021. godini Turska je bila drugi najveći investitor u BiH. Naravno, ekonomsku saradnju trebamo jačati i tu vidimo snažnu volju sa turske strane. Komplikovano unutrašnje uređenje i složena politička situacija u BiH  otežava ekonomsku saradnju. Naše dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja i imamo vrlo sadržajne odnose na svim nivoima, dodala je.

Republika Turska, kako je istakla, ima važnu i konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu kroz investicije, ali i obnovu kulturnih veza. Istakla je snažnu podršku Turske na euroatlanskom putu BiH.
- Historija povezuje naše dvije zemlje, a vjerujem da dijelimo i zajedničku budućnost u EU i NATO savezu. Prema nekim istraživanjima u Turskoj živi više od šest miliona Bošnjaka koji imaju porijeklo iz BiH. To je ogromno bogatstvo veza koje se ne smije zanemariti - poručila je ministrica. Geopolitičke promjene u svijetu, posebno u Evropi kako je rekla, utječu i na situaciju u našoj zemlji.  - BiH se nalazi na prekretnici i bez formiranja stabilne i široke probosanske koalicije i nastavka reformi  ćemo skliznuti u destabilizaciju i nazadak.

Sve to ukazuje da ulazimo u dodatno neizvjestan politički period. Uz jaku Tursku je i Zapadni Balkan sigurniji i jači. Posebnu važnost pridajemo Antalija Forumu koji je našao put da objedini različite interese zemalja zapadnog Balkana i da na taj način doprinese sigurnosti čitave regije, poručila je ministrica Turković.
Ministar Cavusoglu je, između ostalog, poručio kako će Republika Turska nastaviti podržavati BiH i njene interese te aktivno raditi na povećanju trgovinske razmjene. On je dodao da Turska smatra da BiH treba i može formirati vlast nakon izbora bez stranog uplitanja. Također, uputio je poziv ministrici Turković da učestvuje na ovogodišnjem Antalija Forumu.