Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.11.2022 15:52
Zamjenik Ministrice mr.sc. Josip Brkić sastao se sa specijalnim predstavnikom R Slovenije za Zapadni Balkan Anžejom Frangešom

Zamjenik Ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 22. novembra 2022. godine u Sarajevu sa novoimenovanim specijalnim predstavnikom Republike Slovenije za Zapadni Balkan Anžejom Frangešom.

Na samom početku sastanka zamjenik Brkić poželio je specijalnom predstavniku Frangešu uspjeh u budućem radu i istakao zahvalnost Republici Sloveniji za prijateljsku podršku koju pruža Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Razgovaralo se o nastavku pozitivne prakse Republike Slovenije u pravcu pružanja podrške BiH za dobivanje kandidatskog statusa . Zamjenik Brkić je istakao kako je izuzetno važno s obzirom da je Slovenija zemlja koja izravno poznaje i razumije ono što zovemo regionom uzimajući u obzir geopolitičke karakteristike i sve ostale specifičnosti BiH i okruženja. U očekivanju kandidatskog statusa za BiH zamjenik Brkić je naveo kako postoje dvije dimenzije integracija i kako bi nedobivanje kandidatskog statusa u BiH prouzrokovalo i izvjestan osjećaj zanemarenosti od strane institucija EU, a to ne bi doprinijelo stabilizaciji Zapadnog Balkana pa i šire.

Specijalni predstavnik Frangeš se složio sa argumentacijom zamjenika Brkića dodajući da Slovenija Kontinuirano radi na tom cilju te su se složili da je neophodno nastaviti raditi u tom smijeru kako bi se i skeptike koji usporavaju proces argumentovano pridobilo te isposlovala pozitivna geostrateška politička odluka koja bi BiH omogućila da krene naprijed.

U kontekstu saradnje BiH i NATO-a zamjenik Brkić je istakao kao veoma pozitivan stav vladajućih političkih partija u BiH kojim je ANP prestao biti političko pitanje te se to očekuje i u budućnosti, što se evidentuje kao veoma značajno u sferi usaglašavanja stavova unutar BiH, kao i stranačko partnerstvo koje se trenutno dogovara na političkoj sceni sa ciljem obezbjeđivanja prohodnosti odluka koje će BiH približiti evropskom putu.

Tokom razgovora navedena je spremnost ministrice vanjskih poslova Republike Slovenije Tanje Fajon da posjeti BiH te je iskazana obostrana spremnost za nastavak političkih konsultacija i saradnje.

Specijalni izaslanik Frangeš je na sastanku zatražio podršku BiH kandidaturi  Republike Slovenije za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti za period 2024.-2025. godinu.